27 Φεβρουαρίου, 2024

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα: Το πρόγραμμά του, οι απαγορεύσεις και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι σκοποί της επίσκεψης σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές

Στην Ελλάδα φτάνει το πρωί της Πέμπτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με τρία αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τις λιμουζίνες με τις οποίες θα μετακινείται. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:30 ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στις 12:15 με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασία στις 13:30, όπου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες.

Στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για 12 ώρες αύριο Πέμπτη, ημέρα της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις συγκεντρώσεις με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00’ ώρα έως και την 18:00’ ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 για λόγους δημόσιας ασφάλειας».

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές και τους εξής δρόμους:

  1. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/λεωφόρους: Αλεξάνδρας –αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη –συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς –συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου– αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.
  2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Κατεχάκη, στο τμήμα της λεωφόρου Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της την οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της λεωφόρου Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και τέλος
  3. Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»
    Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:

•λεωφόρος Κατεχάκη,
•λεωφόρος Μεσογείων,
•λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας,
•λεωφόρος Κηφισίας,
•λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου,
•λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας,
•λεωφόρος Αλεξάνδρας,
•οδός Μιχαλακοπούλου,
•οδός Σταδίου,
•οδός Πανεπιστημίου και
•οδός Ακαδημίας.

RND: Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά νέες επαφές με τη Δύση

ΜΜΕ από την Γερμανία σχολιάζει την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει επαναπροσέγγιση, ώστε να βελτιώσει τις σχέσεις του με την ΕΕ.

Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η προσέγγισή του με την Ελλάδα είναι μέρος μιας ευρύτερης διόρθωσης της εξωτερικής πολιτικής. Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναζητά νέες επαφές με τη Δύση. Η ανατροπή υπαγορεύεται από τις οικονομικές δυσκολίες. Η Τουρκία βρίσκεται σε νομισματική κρίση. Χρειάζεται συνάλλαγμα και την εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών. Οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές και οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας βρίσκονται στην Ευρώπη. Και ο Ερντογάν ξέρει: ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ οδηγεί μέσα από την Ελλάδα».

Έτσι, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία: Οι εχθροί γίνονται τώρα φίλοι;», αναφέρει πως ο Τούρκος πρόεδρος «είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις σε ένα θέμα που είναι φλέγον ζήτημα για την ΕΕ και τη Γερμανία ειδικότερα: η Άγκυρα και η Αθήνα διαπραγματεύονται παρασκηνιακά εδώ και αρκετούς μήνες για κοινά βήματα για την επιβράδυνση της παράτυπης μετανάστευσης».

«Για το σκοπό αυτό, αξιωματικοί από την ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να σταθμεύουν στην άλλη χώρα. Στόχος είναι να σταματήσουν τα σκάφη των λαθρεμπόρων στο Αιγαίο πριν φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να παραλάβουν μετανάστες στα χερσαία σύνορα ενώ βρίσκονται ακόμη στο τουρκικό έδαφος. Αντίστοιχη συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί την Πέμπτη», προσθέτει στη συνέχεια.

Επίσης, σημειώνει ότι «αυτό θα ήταν μεγάλη πρόοδος για την ΕΕ. Μια τέτοια ελληνοτουρκική συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε διαπραγματεύσεις για την παράταση της προσφυγικής συμφωνίας του 2016 με την Τουρκία. Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία δεν θέλουν να μείνουν εκεί, αλλά μάλλον να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ειδικά στη Γερμανία»