23 Ιουλίου, 2024

Επίδομα 400 ευρώ: Πώς θα γίνει η καταβολή. Ποιοι άνεργοι θα το πάρουν αυτόματα

Πώς θα γίνει η καταβολή του επιδόματος 400 ευρώ στους ανέργους;

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι διαδικασίες για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας του ΟΑΕΔ, την οποία και θα μπορούν να επισκέπτονται οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υποβολή των αιτήσεων, ώστε να τους δοθεί το επίδομα 400 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, όσοι/-ες από τους/-ες 155.000 μακροχρόνια άνεργους μπουν στη νέα πλατφόρμα για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ή να βάλουν εκ νέου τα στοιχεία τους, θα χρειαστεί τα συμπληρώσουν τον αριθμό της αστυνομικής τους ταυτότητας, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το πάρουν αυτόματα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η πληρωμή στο επίδομα 400 ευρώ θα γίνει αυτόματα, ενώ καθορίζεται αναλυτικά ποιοι θα πρέπει να κάνουν δήλωση του IBAN τους για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Με βάση την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:

Στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, αποφασίστηκε η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Το επίδομα των 400 ευρώ αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Πώς θα καταβληθεί το επίδομα 400 ευρώ;

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ποιους αφορά η πληρωμή;

-Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμέτοχη σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν πρέπει να προβούν σε καμία ενέργεια.

-Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

-Για όσους ανέργους ΔΕΝ έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επίδομα 400 ευρώ – Πότε θα πληρωθεί στους δικαιούχους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα 400 ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 155.000 εκ των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ μετά το Πάσχα 2020.

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι στις 14/04, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση με την έγκριση δαπάνης ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον διοικητή του Οργανισμού, Σπύρο Πρωτοψάλτη, η οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1η Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης, «όποιος είναι άνεργος από την 1η Απριλίου του 2019 έως σήμερα, θεωρείται μακροχρόνια άνεργος, άρα θα λάβει και την οικονομική ενίσχυση που προβλέφθηκε».

Η δαπάνη για τη δράση θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Reduce bounce rates