Υπερψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο η πρόταση μομφής κατά του Μισέλ Μπαρνιέ (φωτογραφία αρχείου/ Associated Press)
«Θα προτιμούσε να μοιράσω χρήματα», τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, η κυβέρνηση Μπαρνιέ κατέρρευσε, αφού υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και τον Εθνικό Συναγερμό.
Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφή
Συγκεκριμένα, υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 331 βουλευτές, την ώρα που για να εγκριθεί χρειάζονταν 289 ψήφοι. Στο σύνολό τους Αριστερά και Ακροδεξιά έχουν 332 βουλευτές, ενώ πρόταση μομφής είχε καταθέσει και το κόμμα της Λεπέν.
Σημειώνεται ότι πρώτα συζητήθηκε η πρόταση μομφής του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ως μεγαλύτερου κοινοβουλευτικά σχηματισμού. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια από τις πιο σύντομες θητείες πρωθυπουργού εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να βάζει τη χώρα σε δύσβατα μονοπάτια.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση ξεκίνησε στις 5:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, με την πρόταση μομφής να είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περνούσε, από τη στιγμή που είχε τη στήριξη της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς. Ο Μπαρνιέ αρκέστηκε να τονίσει ότι «το χρέος θα είναι πάντα εκεί».
Αυτή η κίνηση άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου» και η κυβέρνηση Μπαρνιέ πέφτει μετά από μόλις τρεις μήνες. Το προσχέδιο προϋπολογισμού του Μπαρνιέ είχε επιδιώξει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο προβλέπεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φέτος, με 60 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
«Φτάσαμε σε μια στιγμή αλήθειας, ευθύνης. Υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό χρέος, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών μας. Δεν παρουσίασα σχεδόν μόνο δύσκολο μέτρα για πλάκα, θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα, αυτή η πραγματικότητα δεν θα εξαφανιστεί με μια πρόταση μομφής», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Μπαρνιέ.
Οι επιπτώσεις από την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ
Σύμφωνα με την ανάλυση του Σωτήρη Δανέζη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι αγορές αντιδρούν με την κυβερνητική αποσταθεροποίηση στη Γαλλία, τη δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης. «Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αυξάνονται, το ευρώ αποδυναμώνεται και η Γαλλία κινδυνεύει να βυθιστεί σε πολιτική αβεβαιότητα, με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και έναν προϋπολογισμό στον πάγο. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, καθώς κινδυνεύει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού και για άλλες χώρες», ανέφερε αρχικά.
«Είναι μια κρίσιμη συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό. Παραδοσιακά η Γαλλία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη χάραξη ευρωπαϊκών πολιτικών και κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο. Πιθανότατα θα έχει μικρότερη επιρροή στις Βρυξέλλες και υπάρχει το σενάριο να έχουμε μια πιο διχασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία αποτελεί βασικό οικονομικό και διπλωματικό παίκτη, με την κρίση αυτή να επιδεινώνει την αστάθεια σε μια ήδη ευμετάβλητη παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Σωτήρης Δανέζης.
«Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το τι αποκαλύπτει αυτή η κρίση για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η Γαλλία παλεύει με την πολιτική πόλωση, με την άνοδο του λαϊκισμού, με μια κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Αυτές οι προκλήσεις συναντώνται στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Ο Μακρόν πρέπει να διορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό και ο χρόνος για σταθεροποίηση της νέας κυβέρνησης θα είναι περιορισμένος. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί το πώς θα διαχειριστεί η Γαλλία αυτή την κρίση, αλλά και τι θα σηματοδοτήσει για την ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε καιρούς αβεβαιότητας», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος του OPEN.