Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομιξίας

Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομιξίας

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα του αδικήματος της αιμομιξίας προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Πρόκειται για επανόρθωση μιας… αβλεψίας του νέου Ποινικού Κώδικα που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019, όταν το αδίκημα είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα.

Ο Τσιάρας, μιλώντας στο Webinar με θέμα «Fighting impunity in the 21st century» που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum, προανήγγειλε, επιπλέον, ότι θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας, βάσει των προτάσεων της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Στη συζήτηση, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Παραδειγματική τιμωρία βιαστών

Επιπλέον για την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων, ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης, καθώς πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση, ενώ θα γίνει επαναφορά της διάταξης για έναρξη του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες διαπόμπευσαν τη χώρα μας διεθνώς.

Ωστόσο, «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:

«Αντίστοιχα, η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των Κρατών – Μελών. Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».

Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομιξίας

 

Αιμομιξία, σχιζοφρένεια και αυτοκτονικές τάσεις!!! Αυτή ήταν η οικογένεια του Χέμινγουεϊ!

Την αποκάλυψη ότι ο αλκοολικός πατέρας της κακοποιούσε σεξουαλικά τις δυο αδελφές της έκανε η Μάριελ Χέμινγουεϊ, εγγονή του Έρνεστ και πάλαι ποτέ μούσα του Γούντι Άλεν, σε συνέντευξη που έδωσε στην Huffington Post.

«Ο πατέρας μου δεν ήταν κανένα τέρας. Αλλά όταν έπινε πολύ, συνέβαιναν διάφορα πράγματα. Θεωρώ ότι φταίει η σχέση που είχε με τον δικό του πατέρα. Βλέπεις ο παππούς Έρνεστ θεωρούσε ότι σωστή διαπαιδαγώγηση σημαίνει να παίρνει τον μοναχογιό του και να τον πηγαίνει σε οίκο ανοχής όταν ήταν 13 ετών. Ή να πηγαίνουν μαζί για ψάρεμα αλλά να τον υποχρεώνει απλά να κάθεται και να βλέπει».

Αυτά δήλωσε -μεταξύ άλλων- η 51χρονη Μάριελ Χέμινγουεϊ στην Huffington Post. Φέρνοντας στο νου μια προηγούμενη συνέντευξή της στην Daily Mail με αφορμή το ντοκιμαντέρ Running From Crazy που γύρισε για να καταγράψει την ταραγμένη οικογενειακή της ιστορία. Πάντα με στόχο να δείξει στην δυο κόρες της, την 25χρονη Ντρι που δουλεύει ως μοντέλο και την 23χρονη Λάνγκλεϊ που είναι καλλιτέχνης, τι πρέπει να αποφύγουν.

Ξεκινώντας από τις αυτοκτονικές τάσεις που οι Χέμινγουεϊ μοιάζουν να κουβαλούν στα γονίδιά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι -πέρα από τον ίδιο τον Έρνεστ- έχουν αυτοκτονήσει ο πατέρας του Έρνεστ, τα δυο αδέλφια του καθώς επίσης και -15 χρόνια πριν- η Μαργκό Χέμινγουεϊ, η μεγαλύτερη αδελφή της Μάριελ.

Συγκεκριμένα για την Μάργκο, που ήταν κάποτε το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο στον κόσμο, η Μάριελ επιμένει πως το πρόβλημα ήταν ο αλκοολισμός (« Άρχισε να πίνει όταν ήταν 15 ετών. Θυμάμαι ότι ο εξαφανιζόταν και ο πατέρας μου την έβρισκε να πίνει τεκίλα σε παρακμιακά μπαράκια δίπλα στο σπίτι μας»), η βουλιμία και τα ναρκωτικά που γνώρισε την εποχή του Studio 54. Μάλιστα επισημαίνει πόσο την στεναχώρησε το γεγονός ότι όταν, στα 42 της, αυτοκτόνησε παίρνοντας βαρβιτουρικά, δεν άφησε πίσω ούτε καν σημείωμα επειδή «Αισθανόταν ότι δεν νοιάζεται κανείς».


Πρόβλημα με το αλκοόλ αντιμετώπιζε τόσο ο πατέρας της Μάριελ, Τζακ (συγγραφέας, ψαράς, οικολόγος) που πέθανε το 2000 από την καρδιά του, όσο και η μητέρα της, Μπίρα (που πέθανε από καρκίνο το 1989). Με την Μάριελ να τους θυμάται να αρχίζουν να πίνουν από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα. Όταν δηλαδή άρχισαν να μαλώνουν και να πετάει ο ένας μπουκάλια στον άλλο.

Βέβαια ο καρκίνος της μητέρας της είχε, κατά την Μάριελ, και μια θετική παρενέργεια. Ότι επειδή εκείνη αναγκαζόταν να κοιμάται μαζί της από τότε που ήταν 11 ετών έως τα 17 της που έφυγε από το σπίτι, ο πατέρας της δεν είχε την ευκαιρία να την κακοποιήσει, όπως τις αδελφές της. «Ο πατέρας μου ήταν ένας υπέροχος άντρας. Ήταν ευγενικός και τον αγαπούσα πολύ. Όταν όπως έπινε πολύ, συνέβαιναν διάφορα πράγματα. Ούτε ήταν κάτι που συνέβαινε σε σταθερή βάση. Είμαι σίγουρη ότι αν ήταν ζωντανός τώρα, δεν θα το θυμόταν καν. Και εγώ το θυμάμαι περισσότερο ως εμπειρική παρά ως οπτική ανάμνηση. Δεν προσπαθώ να τον δικαιολογήσω. Απλά προσπαθώ να εξηγήσω πως δεν ήταν κακός».


Στην περίπτωση της άλλης αδελφής της, Τζόαν, ούτε ο αλκοολισμός, ούτε οι αυτοκτονικές τάσεις ήταν το πρόβλημα. Εκείνη ήταν σχιζοφρενής. Απλά δεν είχε διαγνωσθεί μέχρι που μεγάλωσε. Συγκεκριμένα η Μάριελ την θυμάται να βγαίνει για βόλτες γυμνή μέσα στο καταχείμωνο, με τον πατέρα της να ψάχνει να την γυρίσει πίσω. Ενώ δεν βοήθησε την κατάστασή της το γεγονός ότι από μικρή πειραματιζόταν έντονα με το LSD.

Όσο για την ίδια την Μάριελ, αυτή δηλώνει ότι πάσχει από κατάθλιψη σε όλη της την ζωή και πως έχει σκεφτεί σοβαρά να αυτοκτονήσει. Ενώ «εθίστηκε» στην υγιεινή ζωή «Πέρασα ένα χρόνο όπου δεν έτρωγα τίποτα πέρα από καφέ. Και ένα ακόμη χρόνο όπου δεν έτρωγα καθόλου λίπος, μέχρι που το δέρμα μου άρχισε να σπάει. Επίσης εθίστηκα στην γιόγκα, επισκέφθηκα κάθε γκουρού που υπάρχει εκεί έξω και έφτασα μέχρι στο σημείο να γνωρίσω τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος είμαι σίγουρη ότι με πέρασε για ηλίθια».

Τα τελευταία δυο χρόνια η Μάριελ έχει βρει ξανά το χαμόγελό της λόγω της σχέσης της με τον stuntman Μπόμπι Γουίλιαμς «Μου έμαθε ξανά πως να παίζω και να χαμογελάω».

Exit mobile version