20 Σεπτεμβρίου, 2024

Εντοπίστηκε απανθρακωμένη σορός στο Πάτημα Χαλανδρίου – Ολονύκτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στις φλόγες επιχείρηση ξυλείας στη Νέα Πεντέλη INTIME

Απανθρακωμένη σορός γυναίκας εντοπίστηκε στο Πάτημα Βριλησσίων, στην οδό Αναπαύσεως και Στρατονίκης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατάσβεση  πυρκαγιάς .

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έδιναν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή, εντόπισαν τη σορό σε επιχείρηση στην περιοχή.

Η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να βγει από το κτήριο της επιχείρησης, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Φαίνεται πως η γυναίκα εγκλωβίστηκε στον χώρο του κτηρίου όταν έπεσε η σκεπή του και καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα.

Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα στις ενεργές εστίες

Πιο πολύ από 33 ώρες μετά την εκδήλωσή της η μεγάλη πυρκαγιά που κύκλωσε τη βορειοανατολική Αττική, επιμένει ακόμα σε διάφορες εστίες.

Αν και παρουσιάζει βελτίωση καθώς είναι χωρίς ενιαίο μέτωπο, υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες σε Πεντέλη και Μαραθώνα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακούρης στην τελευταία ενημέρωση.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει ωστόσο η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη λόγω των αναζωπυρώσεων και οι οποίες αναγκάζουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις παρά την κοπιαστική προσπάθειά τους τις ατελείωτες ώρες στο πεδίο, να παραμείνουν σε επιφυλακή όλη τη νύχτα.

Πυροσβέστες και εθελοντές όλες αυτές τις ώρες, κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τις κατοικίες, πολλοί από αυτούς καταρρέουν από την εξάντληση ενώ συγκινητική ήταν και η στάση των κατοίκων που έσπευσαν να τους δώσουν μια ανάσα προσφέροντάς τους νερό.

Η φωτιά που περικύκλωσε από χθες τη βορειοανατολική Αττική ξεκίνησε χθες από τον Βαρνάβα και ωθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, κατέβηκε σε Γραμματικό, Μαραθώνα και από εκεί διακλαδώθηκε σε Νέα Μάκρη και Διόνυσο.

Το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται πως εκτείνεται σε 40 χιλιόμετρα, ενώ πάνω από 100 είναι οι αναζωπυρώσεις σημειωθεί τις τελευταίες ώρες.

Στις φλόγες σπίτια και επιχειρήσεις

Κατά τη διάρκεια της καταστροφικής της πορείας, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες σε Βριλήσσια και Πεντέλη καθώς η μπήκε στο αστικό φωτιά που βρήκε στο πέρασμά της. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βριλησσίων Γιάννη Πισιμίση που έκανε έναν πρώτο απολογισμό, δέκα σπίτια και μόνο στην περιοχή Κρασσά στα Βριλήσσια.

Στην Πεντέλη στις φλόγες τυλίχθηκε επιχείρηση ξυλείας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την περιορίσουν. Τις ίδιες ώρες διαδοχικές εκρήξεις ακούγονταν στα Βριλήσσια.

φώτια πεντελχ
Σπίτι παραδομένο στις φλόγες στη Νέα πεντέλη

Χάρης Γκίκας

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε επίσης αυτοκίνητα, περιουσίες, δάσος και καλλιέργειες, ενώ στον Νέο Μπουτζά παραδόθηκαν στις φλόγες δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Συνολικά πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν – ευτυχώς ελαφρά – από τη, μαραθώνια μάχη που δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τις φλόγες στη βορειοανατολική Αττική. Δυο από αυτούς μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι έχουν ελαφρά εγκαύματα.

Δορυφορικές εικόνες του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 αποτυπώνουν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Η φωτιά που είχε σβήσει στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, αναζωπυρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας όπως είπε η δήμαρχος Πεντέλης, Αναστασία Κοσμοπούλου. Αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο Γραμματικό.

Πάνω 30 μηνύματα από το 112 εκδόθηκαν σήμερα και συγκεκριμένα:

Μηνύματα για εκκενώσεις εστάλησαν στους κατοίκους Διονύσου, Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλισσίων, Δέσης Γέρακα και στο Καλέντζι και Βρανά Μαραθώνα.

Στο μεταξύ, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Τουρκία, Ρουμανία και Σερβία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική.

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για τη φωτιά στην Τερψιθέα Γλυφάδας

Στο μεταξύ, σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές για τη φωτιά που ξέσπασε, το απόγευμα της Δευτέρας για να τεθεί αργότερα υπό έλεγχο, στην Τερψιθέα Γλυφάδας.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Δήμου Γλυφάδας, η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

«Δύο νεαροί εθεάθησαν «επί το έργον», κυνηγήθηκαν από κατοίκους, αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν άμεση» προστίθεται.

 

Reduce bounce rates