15 Ιουνίου, 2024

Εντολή Θεοδωρικάκου για έρευνα μετά το περιστατικό με τον γερανό στη διαμαρτυρία για τα Τέμπη

Εντολή Θεοδωρικάκου για έρευνα μετά το περιστατικό με τον γερανό στη διαμαρτυρία για τα Τέμπη

Εντολή για έρευνα έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο από το κέντρο της Αθήνας, στο οποίο φαίνεται γερανός της ΕΛΑΣ να κινείται γρήγορα προς τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, το όχημα κατευθυνόταν στο σημείο όπου προκλήθηκαν οι ζημιές στο αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη, ώστε να το παραλάβουν.

Yπενθυμίζεται ότι οι αδιανόητες εικόνες εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Ακαδημίας, μετά το τέλος της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως φαίνεται, στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο,  γερανός της ΕΛ.ΑΣ. παραλίγο να πατήσει ειρηνικούς διαδηλωτές.

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας από διαφορετικούς χρήστες των social media που ανέβασαν τα ντοκουμέντα στα οποία βλέπουμε το όχημα να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς μέσα στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να συντρέχει απολύτως κανένας λόγος.

Μάλιστα, χτυπά με ορμή κάδο απορριμάτων, που είχαν μετακινήσει διαδηλωτές, με αποτέλεσμα ένας εξ΄ αυτών να πέσει στο έδαφος.

Για 5 αστυνομικούς τραυματίες κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ.

Η ελληνική αστυνομία το απόγευμα της Πέμπτης εξέδωσε ανακοίνωση για τις εντάσεις που προκλήθηκαν κατά τη μεγάλη ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη,  στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.

Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.

Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος των πορευμένων στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.

 

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

Reduce bounce rates