8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένας Έβρος στάχτη και αποκαΐδια απ’ άκρη σ’ άκρη: Σοκαριστικός χάρτης του meteo με καμένα 935.000 στρέμματα γης – Μαίνεται για 16η ημέρα η πύρινη λαίλαπα

Ένας Έβρος στάχτη και αποκαΐδια απ’ άκρη σ’ άκρη: Σοκαριστικός χάρτης του meteo με καμένα 935.000 στρέμματα γης – Μαίνεται για 16η ημέρα η πύρινη λαίλαπα

Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, σε έναν τόπο που έσφιζε από άγρια ζωή και φυσική ομορφιά

Από Κυριάκος Μελλίδης

Φωτιά στον Εβρο: Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).

318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).

81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Χάρτης Meteo για τη φωτιά στον Έβρο
Χάρτης Meteo για τη φωτιά στον Έβρο

Φωτιά στον Έβρο: Μαίνεται για 16η ημέρα – Εφιαλτικό το βράδυ

Συνεχίζει να καίει τα δάση της περιοχής για 16η ημέρα και τους κατοίκους των οικισμών να περνούν μία ακόμη πολύ δύσκολη νύκτα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου το οποίο ανέπτυξε μεγάλη ένταση καθώς διέρχεται από περιοχή με πεύκα συνέβαλε τα μέγιστα η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων, μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Το βράδυ, με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση -τις τελευταίες ώρες- της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή μειωνόταν σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς.

Οι αναζωπυρώσεις εντοπίζονται κυρίως δυο μέτωπα, το ένα στην περιοχή της Δαδιάς και το άλλο βόρεια του Σουφλίου πάνω από την έξοδο προς Διδυμότειχο. Στον Έβρο επιχειρούν συνολικά 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα, ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού και 10 εναέρια μέσα.

Οι φλόγες κατάφεραν να μπουν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, στη ζώνη προστασίας του εθνικού δρυμού και αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών έχουν γίνει στάχτη.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Reduce bounce rates