Έμφραγμα: Γιατί συμβαίνει στους νέους – Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 85% τον κίνδυνο
Το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το αυξημένο σωματικό βάρος είναι τρεις ευρέως γνωστοί παράγοντες που συνηγορούν στην εκδήλωση εμφράγματος – Ποιος είναι ο παράγοντας εκείνους που αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα πριν τα 45
Τα νεαρά θύματα των εμφραγμάτων είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστές, παχύσαρκοι και να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη δείχνει ότι, ενώ το οικογενειακό ιστορικό πρόωρου εμφράγματος συνδέεται με καρδιακά περιστατικά σε νεαρή ηλικία, δεν αποτελεί τον μόνο παράγοντα που συνεισφέρει σε αυτό.
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης του καπνίσματος και του πλεονάζοντος βάρους στα παιδιά και τους εφήβους προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους των εμφραγμάτων σε νεαρούς ενήλικες από κοινωνικής πλευράς, λόγω των εργασιακών και οικογενειακών ευθυνών που τους συνοδεύουν. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι περιορισμένα για τους προγνωστικούς παράγοντες εμφράγματος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Καρδιακή Κυκλοφορία της Βρέμης, Harm Wienbergen.
Η μελέτη ελέγχου περιπτώσεων συνέκρινε τα κλινικά χαρακτηριστικά διαδοχικών ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία κάτω των 45 ετών με αυτά από τυχαία επιλεγμένα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ίδια γεωγραφική περιοχή της Γερμανίας. Περιστατικά και άτομα ελέγχου αντιστοιχίστηκαν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, ενώ στη μελέτη εγγράφηκαν συνολικά 522 ασθενείς και 1.191 άτομα ελέγχου.
Η αναλογία των ενεργών καπνιστών ήταν πάνω από τριπλάσια στην ομάδα των νεαρών ενηλίκων που είχαν υποστεί έμφραγμα συγκριτικά με την ομάδα του γενικού πληθυσμού (82.4% έναντι 24.1%). Οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (25.1% έναντι 0.5%), διαβήτη (11.7% έναντι 1.7%) και οικογενειακό ιστορικό πρόωρου εμφράγματος (27.6% έναντι 8.1%) συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους. Επίσης, συχνότερα ήταν παχύσαρκοι, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 28.4 kg/m2 έναντι 25.5 kg/m2 της ομάδας ελέγχου. Αντίθετα, η αναλογία που κατανάλωνε αλκοόλ τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα ήταν υψηλότερη στον γενικό πληθυσμό (11.2%) συγκριτικά με τους καρδιακούς ασθενείς (7.1%).
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου πριν την ηλικία των 45 ετών, με την ανάλυση να προσαρμόζεται σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ, τα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης και η γέννηση στη Γερμανία.
Η ύπαρξη υπέρτασης σχετίστηκε με 85 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος πριν τα 45 έτη. Οι αντίστοιχες πιθανότητες για πρόωρο έμφραγμα που σχετίστηκαν με το ενεργό κάπνισμα, τον σακχαρώδη διαβήτη, το οικογενειακό ιστορικό και την παχυσαρκία (ΔΜΣ πάνω από 30 kg/m2) ήταν 12, 5, 3 και 2 φορές περισσότερες. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες εμφράγματος σε μικρή ηλικία με την αναλογία των πιθανοτήτων να ανέρχεται στο 0,3.
«Η μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα και κάποιοι μεταβολικοί παράγοντες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, σχετίζονται στενά με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επιπλέον, η προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ έχει περιγραφεί από άλλες μελέτες και επιβεβαιώνεται και στην παρούσα ανάλυση για τους νεότερους ασθενείς», επισημαίνει ο καθηγητής Wienbergen και καταλήγει:
«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι ο μόνος προδιαθεσιακός παράγοντας για τα πρόωρα εμφράγματα. Τα ευρήματα προσθέτουν βάρος στο επιχείρημα ότι οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να ενημερώνονται όσον αφορά στο γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγουν το κάπνισμα και να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος».