7 Δεκεμβρίου, 2024

Ελληνοτουρκικά: Απροσδόκητη όξυνση, με φόντο τα θαλάσσια πάρκα – Τα πυρά της Άγκυρας και η απάντηση της Αθήνας

ethnos.gr

Η Άγκυρα ταράζει τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο – Η Αθήνα δεν θέλει να ακολουθήσει

Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων, το ένα στο Ιόνιο και το άλλο στο Αιγαίο έχουν προκαλέσει την καχυποψία αλλά και την αντίδραση της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό να απαντά από τις Βρυξέλλες στις αιτιάσεις της Άγκυρας, δηλώνοντας ότι η Αθήνα δεν θα κάνει βήμα πίσω από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Τι προκάλεσε την ένταση

Η Αθήνα δεσμεύθηκε για τη δημιουργία των δύο πάρκων για περιβαλλοντικούς λόγους, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει, μάλιστα, επιτήρηση των δύο προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών με drones και τεχνητή νοημοσύνη, ενέργειες που η Τουρκία χαρακτηρίζει μονομερείς και αντίθετες με το πνεύμα συνεργασίας που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών, με ανοιχτό τον πολιτικό διάλογο.

Η τουρκική αντίδραση, μάλιστα, κορυφώθηκε την Πέμπτη (18/4), με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας να δηλώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επιφυλακή.

«Δηλώνουμε για άλλη μια φορά απευθυνόμενοι στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου. Ευελπιστούμε ότι θα ενεργήσουν με κοινή λογική και πως θα ενισχύουμε τη βούλησή μας για τη συνέχιση της διαδικασίας εξομάλυνσης», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.

Η αντίδραση Τσελίκ ήρθε ως συνέχεια της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία επανέφερε θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αμφισβητώντας ξανά το καθεστώς κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης, με τον νέο γύρο συνομιλιών για τα ΜΟΕ να έχει προγραμματιστεί στις 22 Απριλίου, ενώ Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο που άνοιξε στο Βίλνιους, στα μέσα Μαΐου στην Άγκυρα και συγκεκριμένα στις 14/5.

Η Άγκυρα ταράζει τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Η Τουρκία, για όλα τα παραπάνω, μιλά για ελληνοτουρκική κρίση: Έτσι παρουσιάζεται και έτσι επικοινωνείται από τα ΜΜΕ της χώρας…

Το θέμα το ανακίνησε η αντιπολίτευση, αλλά το υιοθέτησε αμέσως η κυβέρνηση για να μην κατηγορηθεί ίσως πάλι για παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Τώρα, λέει ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι «σε βλέπω τι κάνεις και θα αντιδρώ», δηλαδή προσπαθεί ξεκάθαρα να «φρενάρει» την Ελλάδα να κάνει αυτή την κίνηση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Χθες (17/4) ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίησή τους. Σήμερα το υπουργείο Άμυνας είπε «είμαστε σε επαγρύπνηση». Αυτό σημαίνει άραγε ότι αν η Ελλάδα κάνει κίνηση θα βγάλει τα πλοία της στο Αιγαίο η Τουρκία; Προς το παρόν, δεν είναι σαφές τι εννοεί το υπουργείο Άμυνας

Πάντως, πρόκειται για μία κλιμάκωση για την οποία κυριαρχεί το ερώτημα «γιατί τώρα;». Τώρα βρήκε την αφορμή. Οι εθνικιστικοί πυρήνες ήταν σε μία χειμερία νάρκη, θα λέγαμε, λόγω της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά πάντα παραφυλούσαν να βρεθεί η αφορμή για να ανάψει πάλι η σπίθα.

Πάντως, δεν δείχνει αυτή η ξαφνική έξαρση να λαμβάνει διαστάσεις.

Η Αθήνα δεν θέλει να ακολουθήσει την Άγκυρα

Η ελληνική κυβέρνηση εξέλαβε ως δυσάρεστη έκπληξη τις τουρκικές αντιδράσεις, κυρίως την οξύτητα της αντίδρασης για ένα θέμα που δεν είναι καθόλου στρατιωτικό, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του OPEN στις Βρυξέλλες, Έφη Κουτσοκώστα.

Πρόκειται για πάρκα που θα εκτείνονται από τις Κυκλάδες μέχρι και τα Δωδεκάνησα και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη δραστηριότητά τους.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Η Τουρκία, την ίδια ώρα, δεν έχει μετακινηθεί ούτε λίγο από τις θέσεις της για τις γκρίζες ζώνες αλλά και τις μονομερείς διεκδικήσεις. Όλα αυτά, σε μια στιγμή που το κλίμα ήταν καλό.

 

 

Reduce bounce rates