27 Απριλίου, 2024

Ελλάδα – Καζακστάν 5-0: Έτοιμη για Euro η Εθνική! Έπαιξε μπαλάρα, έριξε 5άρα και πάει στη Γεωργία για την πρόκριση!

Intime

Τρομερή εμφάνιση και μεγάλη νίκη για την Εθνική που απέχει ένα βήμα απ’ το Euro

Η Εθνική ομάδα έδειξε έτοιμη για Euro! Με μια μεγαλειώδη εμφάνιση η Γαλανόλευκη ισοπέδωσε το Καζακστάν με 5-0 στην OPAP Arena και έκλεισε θέση για τον τελικό των πλέι οφ στην Τιφλίδα. Εκεί θα αναμετρηθεί με τη Γεωργία το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαρτίου (19.00) με… τρόπαιο το εισιτήριο για το Euro της Γερμανίας.

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της σε μεγάλη διοργάνωση (ήταν το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014) κι αφού έχασε δύο Μουντιάλ (2018, 2022) και δύο Euro (2016, 2020), η Ελλάδα του Γκουστάβο Πογιέτ δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ για να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια.

Παίζοντας απίθανο ποδόσφαιρο για 40 λεπτά και έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, η Εθνική πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή της την τελευταία δεκαετία και έφτασε σε μια σπουδαία νίκη που τη φέρνει ένα βήμα μακριά από το Euro 2024. Το 5-0 θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς χάθηκαν κι άλλες πολλές και μεγάλες ευκαιρίες…

Ο Μπακασέτας άνοιξε το δρόμο για τον θρίαμβο, ο Πέλκας κέρδισε πέναλτι και σκόραρε ένα γκολ, ο Ιωαννίδης είχε άλλο ένα, ο Μασούρας μοίρασε δύο ασίστ, ο Κουρμπέλης έκοβε, μοίραζε αλλά και σκόραρε, ο Χατζηδιάκος, ο Μαυροπάνος και ο Βλαχοδήμος ήταν ανίκητοι, όπως και ο Ρέτσος στο κέντρο της άμυνας. Ο Τσιμίκας και ο Μπάλντοκ δημιουργικοί αλλά και απροσπάλαστοι στα άκρα, ο Μάνταλος ήρεμη δύναμη στα χαφ. Γενικώς άπαντες διακρίθηκαν δείχνοντας πόσο πολύ θέλουν την πρόκριση, πόση ποιότητα διαθέτουν αλλά και πόσο έχουν ωριμάσει ποδοσφαιρικά…

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Ελλάδα μπήκε με ορμή στο γήπεδο και στο 8′ απείλησε με σουτ του Πέλκα, ο οποίος νικήθηκε απ’ τον Σάτσκι. Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός πήρε το ριμπάουντ έβαλε ωραία το σώμα του και ανατράπηκε εντός περιοχής. Ο Μάκελι έδωσε το πέναλτι και στο 9′ ο Μπακασέτας εκτέλεσε με δύναμη ανοίγοντας το σκορ για τη Γαλανόλευκη (1-0).

Η ελληνική ομάδα εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ, παρέμεινε με το πόδι στο… γκάζι και στο 15′ σκόραρε για δεύτερη φορά βάζοντας σταθερές βάσεις πρόκρισης. Η μπάλα άλλαξε εξαιρετικά απ’ τους Έλληνες διεθνείς. Ο Μπακασέτας άνοιξε για τον Μασούρα, ο οποίος σέντραρε θαυμάσια από τα δεξιά. Και ο Πέλκας με τρομερή κεφαλιά έγραψε το 2-0.

Στο 24′ το Καζακστάν άγγιξε το γκολ έστω κι από… σπόντα. Ο Τσεσνόκοφ έκλεψε απ’ τον Τσιμίκα, σούταρε με δύναμη από μακρινή απόσταση, η μπάλα προσέκρουσε στο κεφάλι του Χατζηδιάκου και κατέληξε στο δεξί δοκάρι του Βλαχοδήμου και κόρνερ. Αυτή η φάση λειτούργησε σαν καμπανάκι για την ελληνική ομάδα που αντιλήφθηκε ότι το ματς δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Φρόντισε λοιπόν να το τελειώσει προτού ολοκληρωθεί το ημίχρονο. Στο 37′ ο Κουρμπέλης έβγαλε εξαιρετική μακρινή μπαλιά για τον Μασούρα, ο οποίος με μια μαγική σέντρα με το εξωτερικό, βρήκε τον Ιωαννίδη, ο οποίος κινήθηκε έξυπνα στην πλάτη της άμυνας του Καζακστάν και εκτέλεσε σε άδειο τέρμα για το 3-0!

Η Ελλάδα όμως δεν έμεινε εκεί σκοράροντας και τέταρτο γκολ με τη συμπλήρωση 40 λεπτών! Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Τσιμίκας σέντραρε στην καρδιά της περιοχής του Καζακστάν, εκεί όπου ο Κουρμπέλης με κεφαλιά-δυναμίτη διαμόρφωσε το απίστευτο 4-0, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα μπήκε στο γήπεδο με σαφή διάθεση να κάνει διαχείριση έχοντας πια στο μυαλό της τον τελικό με τη Γεωργία. Παρ’ όλα αυτά χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για περισσότερα γκολ, αφού οι Καζάκοι δεν μπόρεσαν να συνέλθουν ποτέ. Τελικά το 5-0 διαμορφώθηκε με αυτογκόλ του Ταπάλοφ στο 85′ μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τσιμίκα.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε την Εθνική στο 5-0 και τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την OPAP Arena δημιουργώντας θαυμάσια ατμόσφαιρα να ζητεί την πρόκριση στο Euro…

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (67′ Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (46′ Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης, Μάνταλος, Μπακασέτας (73′ Μπουχαλάκης), Μασούρας, Πέλκας (63′ Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (63′ Γιακουμάκης).

Καζακστάν: Σάτσκι, Καΐροφ (46′ Τοπάλοφ), Μπίστροφ, Μαρότσκιν, Γερλάνοφ, Βορογκόφσκι, Τσεσνόκοφ (67′ Ζούεφ), Μπεϊσεμπέκοφ (46′ Σαντιμπέκοφ), Ζαϊντουντίνοφ, Αστάνοφ (46′ Οράζοφ), Σαμορόντοφ (77′ Αϊμπέτοφ).