Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Το… μισό «ναι» του Σαμαρά για τον Τασούλα και ο «πονοκέφαλος» με τους Σπαρτιάτες

 

Κατ’ αρχάς οι εξελίξεις: μία μέρα μετά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κώστας Τασούλας παραιτήθηκε από βουλευτής και – κατά συνέπεια – από πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος σε δημοσιογράφους (τους ίδιους που την Τετάρτη, όπως λένε όλες οι πληροφορίες, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί) «θέμα θεσμικού τακτ».

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο Νικήτας Κακλαμάνης μετέβη στο Μαξίμου, όπου και προφανώς δέχθηκε την πρόταση να είναι ο διάδοχος του Κ. Τασούλα στη θέση του προέδρου της Βουλής, ενώ ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης είχε γίνει σαφές ότι η ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο προεδρείο θα γινόταν με διαδικασία fast track (τελικά θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη).

Εν πάση περιπτώσει, με το ζήτημα αυτό λυμένο, η κυβέρνηση προσέθεσε άλλες δύο ψήφους στις 156 που ήδη διαθέτει για την τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου, αυτές των διαγραμμένων από την Κ.Ο. της ΝΔ Μάριου Σαλμά και Αντώνη Σαμαρά, όπερ σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου ο Κ. Τασούλας θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τουλάχιστον 158 ψήφους, έστω κι αν η μια από αυτές θα είναι… μισή.

Ο λόγος για την ψήφο του Α. Σαμαρά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός με δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τασούλα, ωστόσο, επίσης κατέστησε σαφές ότι το κάνει με… μισή καρδιά και εφαρμόζοντας πλήρως τη βρετανική έκφραση «καταδικάζοντας κάποιον με ισχνό έπαινο» (damning with faint praise).

Η δήλωση του Α. Σαμαρά είναι χαρακτηριστική: «Είχα υποστηρίξει δημόσια πως, σε αυτή την πολιτική συγκυρία γεγονότων και καταστάσεων, έπρεπε να επιλεγεί υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κεντροδεξιό χώρο. Είχα, μάλιστα, προτείνει τον Κώστα Καραμανλή. Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό θα ψηφίσω τον Κώστα Τασούλα. Είναι αυτονόητο ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο προσώπων, και είναι εξίσου σαφές πως η διαφωνία μου με την πρόσφατη στάση του προέδρου της Βουλής σε κορυφαία ζητήματα ισχύει στο ακέραιο».

Οι λόγοι για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού είναι πολλοί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Τασούλα, τόσο για να μην εμφανιστεί ανακόλουθος με τις δικές του προτάσεις, όσο και διότι θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι, παρά τη διαγραφή του, ο ίδιος δεν θα έπραττε κάτι που θα μπορούσε, έστω και εξ αντανακλάσεως, να βλάψει την ευρύτερη παράταξη, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει και το γεγονός ότι ο Κ. Τασούλας θεωρείτο «σαμαρικός», πριν γίνει πρόεδρος της Βουλής.

Αν, ωστόσο, ο Α. Σαμαράς αφαίρεσε ένα «αγκάθι» από την όλη διαδικασία, η άμεση υποστήριξη των Σπαρτιατών στην υποψηφιότητα Τασούλα προσέθεσε ένα νέο και έφερε κυβέρνηση και ΝΔ σε αμήχανη θέση, καθώς η αντιπολίτευση θα μπορούσε – και δικαίως – να ισχυριστεί ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη με την ψήφο της ΝΔ και των Σπαρτιατών που, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις ευρωεκλογές, έχουν «αχυράνθρωπο» για αρχηγό.

Έτσι, επιστρατεύτηκε άμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος και δήλωσε στο briefing ότι οι ψήφοι των Σπαρτιατών (όσων έχουν απομείνει στο κόμμα συν κάποιων που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, αν και για αυτούς τους τελευταίους δεν είναι σαφές…) «δεν είναι ευπρόσδεκτες», υπενθυμίζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης που «έδωσαν τα κατάλληλα νομικά “όπλα” στην Δικαιοσύνη, ούτως ώστε να μην βρεθούν στη Βουλή στο παρελθόν εγκληματικές οργανώσεις».

Ωστόσο, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει τους βουλευτές των Σπαρτιατών να υπερψηφίσουν τον Κ. Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε οι κινήσεις αυτές θεωρούνται ως αμυντικές, ώστε τουλάχιστον να είναι καταγεγραμμένο ότι η ψήφος αυτή δεν είναι καλοδεχούμενη. Ούτως ή άλλως, πάντως, ακόμα και με τις ψήφους των Σπαρτιατών, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με λιγότερες από 180 ψήφους.

Πηγή: www.topontiki.gr

Exit mobile version