19 Μαρτίου, 2024

Εκλογές στις 21 Μαΐου: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την συγκεκριμένη ημερομηνία για την διεξαγωγή τους!

Εκλογές στις 21 Μαΐου: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την συγκεκριμένη ημερομηνία για την διεξαγωγή τους!

Πάρθηκε η απόφαση από τον πρωθυπουργό! Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης

Η Βουλή θα κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη, αλλά πλέον θα ξανανοίξει με νέα σύνθεση.

Την πρώτη διαθέσιμη Κυριακή του Μαΐου επέλεξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διεξαχθούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του σήμερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οποιαδήποτε Κυριακή νωρίτερα, θα έφερνε τις δεύτερες κάλπες, που θεωρείται περίπου σίγουρο ότι θα στηθούν, εντός του Ιουνίου, στο μέσο δηλαδή των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι οποίες θα τινάζονταν στον «αέρα».

Θυμίζουμε ότι από το περασμένο φθινόπωρο έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας πως οι μαθητές της τρίτης λυκείου θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα το χρονικό διάστημα από 2 έως και 16 Ιουνίου (που πέφτει Παρασκευή).

 

Κυριάκος Μητσοτάκης εκλογές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

 

Άρα, αυτομάτως αποκλείονταν η Κυριακή 4 Ιουνίου (που πέφτει μέσα στις πανελλαδικές) και η Κυριακή 11 Ιουνίου, αφού τα σχολεία επίσης δεν προλαβαίνουν θα μπορούν να μετατραπούν εκείνο το διάστημα σε εκλογικά κέντρα. Το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές στις 28 Μαΐου, ώστε οι δεύτερες να διεξαχθούν στις 9 Ιουλίου, με την πλήρη εξάντληση δηλαδή της τετραετίας.

Με τα σημερινά δεδομένα και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες, σημαίνει πως η Βουλή θα κλείσει για τις εορτές του Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη αλλά δεν θα ξανανοίξει στις 24 Απριλίου όπως υπολογιζόταν αρχικά. Επί της ουσίας θα κλείσει και θα ξανανοίξει με τη νέα σύνθεση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίες νομοθετικές εκκρεμότητες θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέχει από τις ψηφοφορίες μέχρι τις εκλογές, οπότε τα νομοσχέδια που απομένουν θα περάσουν με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και όπως τυχόν άλλων κομμάτων συναινέσουν από την ελάσσων αντιπολίτευση.