29 Απριλίου, 2024

Εκκλησία: Η σκληρή εισήγηση που έχει στα χέρια του ο Ιερώνυμος για την 25η Μαρτίου

Τον δρόμο της ευθείας σύγκρουσης με την Πολιτεία μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον  γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επέλεξε η Εκκλησίας με το σπάσιμο του πρωτοκόλλου για τον Εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Για πρώτη φορά δεν θα εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη της Αθήνας παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, αλλά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραστούν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας ανάμεσα στους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελούνταν στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου και σύσσωμων των συνοδικών μητροπολιτών παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάβαζε η ίδια το «Πιστεύω».

Ομως, φέτος η Λειτουργία θα τελεσθεί ιερουργούντων των Μητροπολιτών Πρεβέζης, Ιερισσού, και Κομοτηνής, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και το «Πιστεύω» θα αναγνώσει ο Αρχιεπίσκοπος. Ετσι, δεν θα γίνει καμία επίσημη υποδοχή ούτε, όμως, θα υπάρχουν χωριστές θέσεις για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει γεύμα του Αρχιεπισκόπου με τους συνοδικούς, όχι όμως στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την επομένη της Κυριακής της Ορθοδοξίας είναι ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Το εάν θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος και οι ιεράρχες δεν συζητήθηκε στην Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ιερώνυμος δέχεται εισηγήσεις να μη χοροστατήσει ο ίδιος στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά και να μην παραστεί στην παρέλαση που θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα ο Αρχιεπίσκοπος προβληματίζεται για τη στάση της σκληρής πτέρυγας της Ιεραρχίας που συνεχίζει τους αποκλεισμούς των πολιτικών έστω και αν αυτός με την στάση του για την Κυριακή της Ορθοδοξίας έπραξε το ίδιο.

Ιεράρχες όπως ο Κερκύρας, Νεκτάριος, και ο Πειραιώς, Σεραφείμ, έχουν ήδη εκφραστεί με ιδιαίτερα ακραίο τρόπο κατά των πολιτικών που ψήφισαν το νομοσχέδιο και ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να τους πείσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Εκκλησίας να τηρήσει αδιάλλακτη γραμμή γιατί με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει να μην περάσει το μήνυμα που θέλει εναντίον του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και ο κόσμος να της εναντιωθεί.