Έχετε χρέη; Σας «τελειώνει» η ΑΑΔΕ: Ποιους αφορά το έκτακτο «ντου»

Έχετε χρέη; Σας «τελειώνει» η ΑΑΔΕ: Ποιους αφορά το έκτακτο «ντου»

Επιχειρούν να βάλουν «φρένο» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι 4 εκατ. φορολογούμενοι με οφειλές στο ελληνικό Δημόσιο. Στο τέλος του μήνα έρχονται τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) που στόχο έχουν να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου με τη χρήση νέων τεχνολογικών εφαρμογών.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει φθάσει πλέον στα 113 δισ. ευρώ, ποσό το οποίου οφείλουν περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 3,3 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 53,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής (έχει ξεκινήσει ήδη η λειτουργία του) και Θεσσαλονίκης έχουν ως επιχειρησιακό τους στόχο την επιδίωξη της είσπραξης οφειλών Δ.Ο.Υ. των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

δημοσιο-γραφειο
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι αρμοδιότητες των ΚΕ.Β.ΕΙΣ. θα είναι, κυρίως, οι εξής:

Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών. Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα κέντρα θα είναι περισσότερο οργανωμένα και αποτελεσματικότερη η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Θα χρησιμοποιούν πρακτικές, αντίστοιχες με εκείνες των εισπρακτικών εταιρειών των τραπεζών, αναφέρουν συγκεκριμένα. Ταυτόχρονα, από τις 27-6-2022 θα αρχίσουν να λειτουργούν τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.). Τέσσερα ΕΛ.ΚΕ. θα λειτουργούν στην Αττική και δύο στο νομό Θεσσαλονίκης.

Οι βασικότερες αρμοδιότητες των ΕΛ.ΚΕ. είναι οι ακόλουθες:

Η διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε όλους τους φορολογουμένους που ανήκουν στις Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ, καθώς και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα ή Νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και ανήκουν στις μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ. της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ. Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στο φορολογικό έτος 2018 ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2015 και μετά, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

Η διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια.

Η διενέργεια επανελέγχου ή ελέγχου σε φορολογικές υποθέσεις που, ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί πρέπει να επανελεγχθούν καθώς έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Exit mobile version