24 Νοεμβρίου, 2024

Δύσκολη η κατάσταση: Τα επόμενα σκληρά μέτρα που θα ακούσουμε άμεσα από τον Χαρδαλιά

Δύσκολη είναι η κατάσταση εξαιτίας της συνεχόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού στην χώρα μας, με την κυβέρνηση να έχει έτοιμη την εξαγγελία κι άλλων απαγορευτικών μέτρων, πλην εκείνων που έγιναν γνωστά για Αχαΐα και Εύβοια, μιας και αρκετές ακόμη περιοχές βρίσκονται σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου.

Στις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν διά ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας, που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:

  • ο Δήμος Αγίου Νικολάου
  • ο Δήμος Θήρας
  • ο Δήμος Μυκόνου
  • η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
  • η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από αύριο 13 έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο Δήμος Καρπάθου, όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός: Οι επόμενες περιοχές που κινδυνεύουν με μέτρα

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου-«κόκκινο» βρίσκονται από αύριο 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου οι εξής περιοχές:

  • ο Δήμος Εορδαίας,
  • ο Δήμος Θηβαίων,
  • ο Δήμος Τανάγρας,
  • ο Δήμος Σπάρτης,
  • η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
  • ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
  • ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
  • ο Δήμος Τεμπών
  • η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
  • ο Δήμος Καλυμνίων και
  • ο Δήμος Καρπάθου

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων κατά μία εβδομάδα για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Κορωνοϊός: Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αυτή την ώρα

Σύμφωνα με όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε κυλιόμενο μέσο όρο 1.147 ανά ημέρα, ενώ ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε από 8,5 σε 11.

Την ίδια στιγμή παρουσιάστηκε αύξηση και στα ημερήσια τεστ, σε περίπου 45.000 την ημέρα. Ο μέσος όρος θετικότητας είναι στο 2,8, ενώ την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε 27% αύξηση κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αγγίζουν τις 10.000, αλλά είναι γνωστό πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Οσον αφορά στις νοσηλείες, αυτές είναι πλέον πάνω από 1.900. Ο μέσος όρος ανέρχεται σε 200 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνώσεων κατά 67%. Σήμερα, το 51% των κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει καλυφθεί, ενώ στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 83%.

Εύβοια, Αττική και Αχαΐα δείχνουν επιβαρυμένο φορτίο. Σε γενικές γραμμές η Αττική έδειξε σταθεροποίηση, αλλά παραμένει ψηλά. Η αύξηση συνεχίζεται όμως στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά.

Εξαιρετικά αυξημένο το φορτίο στη Χαλκίδα, που παρασύρει και τη Βοιωτία. Η κακοκαιρία ”Μήδεια” τις επόμενες ημέρες θα μας δυσκολέψει, καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Να βάζουμε πάνω από όλα τη λογική».

Reduce bounce rates