28 Μαρτίου, 2024

Δημοσκόπηση Marc: Τους έπεσε από τα χέρια, τι δείχνει το πρώτο γκάλοπ μετά τα Τέμπη

Δημοσκόπηση Marc: Τους έπεσε από τα χέρια, τι δείχνει το πρώτο γκάλοπ μετά τα Τέμπη

Τι δείχνει το πρώτο γκάλοπ μετά την τραγωδία των Τεμπών; Κόλαφος η δημοσκόπηση Marc.

Προβάδισμα 4,6 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα είναι πρώτο με 29,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 25%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες διαπιστώσεις των δημοσκόπων δείχνουν μια απώλεια της τάξεως των τριών μονάδων από το κυβερνών κόμμα, άνευ κέρδους τον ΣΥΡΙΖΑ (αρκετοί λένε ότι απλώς απαντάνε κάποιοι ψηφοφόροι του, που δεν σήκωναν τηλέφωνο στις έρευνες) και κάποια μικρά κέρδη στα αριστερά κόμματα, ήτοι το ΚΚΕ και τον Βαρουφάκη.

Αντιθέτως, οι δημοσκόποι τις πρώτες αυτές ημέρες παρατηρούν υποεκπροσώπηση της ΝΔ – με απλά λόγια, μερικοί ψηφοφόροι της δεν απαντούν.

Διαχρονικές ευθύνες – Παθογένεια ετών

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων δεν αποδίδει τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ή και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη διαχρονική παθογένεια του πολιτικού συστήματος και του ελληνικού δημοσίου.

Φόρτιση, ταύτιση

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ άλλων καταστροφικών γεγονότων και των Τεμπών, συνεχίζουν οι δημοσκόποι, είναι ότι σ’ αυτό το τραγικό δυστύχημα ο κόσμος ταυτίζεται, πονάει κι συμπάσχει με τις οικογένειες των θυμάτων γιατί απλούστατα -και πολύ λογικά- σκέφτεται ότι μπορεί στο τρένο να ήταν τα παιδιά του ή δικοί τους άνθρωποι.

Καμία σχέση με μια πλημμύρα ή μια φωτιά.

Αυτό καθιστά την «ανάταξη» πιο δύσκολη υπόθεση, όχι όμως αδύνατη.

Άλλωστε το Μάτι, που οι επιπτώσεις του μετρήθηκαν 50 ημέρες μετά (ήταν καλοκαίρι) δεν άλλαξε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν βέβαια ήδη βυθισμένος δέκα μονάδες κάτω από τη Ν.Δ.