24 Νοεμβρίου, 2024

Δημοσκοπήσεις εκλογές 25/6: Βόμβες GPO, Metron Analysis. Ανατροπή σκηνικού, τρίβουν τα μάτια τους

Δημοσκοπήσεις εκλογές 25/6: Βόμβες GPO, Metron Analysis. Ανατροπή σκηνικού, τρίβουν τα μάτια τους

Δύο νέες δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις σαρωτικές αλλαγές που επέφεραν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, προεξοφλώντας και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για τις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουνίου, δημοσιεύθηκαν δύο νέες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις: Της Metron Analysis (για το Mega) και της GPO (για τα «Παραπολιτικά»).

Είναι ενδεικτικό ότι τα ποσοστά των κομμάτων στις μετρήσεις αυτές αποτυπώνουν την απαρχή μιας νέας εποχής, κάτι που αποτυπώνεται σε τρεις δείκτες:

Πρώτον, το ισχυρό ποσοστό της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνει να κινείται στα υψηλά της 21ης Μαΐου και να τα ξεπερνά, φτάνοντας δυνητικά μέχρι και το 43,8%.
Δεύτερον, η τεράστια ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνει ουσιαστικά συνθήκες έλλειψης δικομματισμού. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, μετά το σοκ του 20,1% των πρώτων εκλογών, δείχνει να μην μπορεί να συνέλθει, τουναντίον εμφανίζει σημάδια περαιτέρω αποσυσπείρωσης και απίσχνανσης.

Το ποσοστό του κινείται από 16,9% και φτάνει ως το 21,3% μάξιμουμ. Η διαφορά του από τη ΝΔ κινείται σε… αστρονομικά νούμερα, της τάξης των 21,9 μονάδων. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να σιγουρεύει το ποσοστό του 11% και να «τσιμπάει» προς τα πάνω, αν και όχι εντυπωσιακά μέχρι στιγμής. Στο υποθετικό, μάλιστα, σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει το κατώτατο όριο και το κόμμα Ανδρουλάκη το ανώτατο, η διαφορά τους θα είναι μόλις 3,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Τρίτον, οι μετρήσεις δείχνουν ένα εν πρώτοις περίεργο εύρημα: Από τις επόμενες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική είναι πολύ πιθανόν να προκύψει επτακομματική ή και οκτακομματική Βουλή, ενώ οι εκλογές της απλής αναλογικής του Μαΐου, όπου θεωρητικά είναι πιο χαλαρή η ψήφος, έβγαλαν πεντακομματική.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Πλεύση και η ΝΙΚΗ περνούν το όριο του 3%, ενώ το ΜέΡΑ25 είναι στο 2,5%. Παρότι ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα ανεβαίνει, όλα δείχνουν ότι δεν κινδυνεύει η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Metron, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συγκεντρώσει ισχυρότατη πλειοψηφία 162 εδρών στη νέα Βουλή.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis μετά το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης και ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ εκτινάσσεται στις 21,9 μονάδες, με τη ΝΔ να παίρνει 41% (από 40,79% στις κάλπες της 21ης Μαΐου) και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 19,1% (από 20,7% αντιστοίχως).

Με αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ εκλέγει 162 βουλευτές, έναντι 52 του ΣΥΡΙΖΑ και 32 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, η έρευνα της Metron δείχνει επτακομματική Βουλή, καθώς η Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το κόμμα ΝΙΚΗ περνούν το όριο του 3%, ενώ το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη υπολείπεται μισής μονάδας (2,5%).

Όπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Metron, Στράτος Φαναράς, στη Ράνια Τζίμα και στον Γιάννη Πρετεντέρη, στην ουσία δεν έχουμε δικομματισμό αλλά ένα διαφορετικό σκηνικό, που διαμορφώνεται με νέα φαινόμενα και ανακατάταξη δυνάμεων.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Metron: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 35,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,7%, μια διαφορά της τάξης των 19,1 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 10,2%, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση στο 3,8%. Το όριο του 3% περνούν η ΝΙΚΗ με 3,3% και η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 8,5%.

Metron: Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της, φτάνοντας στο 41%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,1%, με τη διαφορά να εκτινάσσεται στις 21,9 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,6%, η Πλεύση στο 4,8%, η ΝΙΚΗ στο 3,8% και το ΜέΡΑ25 στο 2,5%.

Σημειώνεται ότι στην εκτίμηση ψήφου το «κατώφλι» της ΝΔ κινείται στο 38,2%, ενώ το επάνω όριο βρίσκεται στο 43,8%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιστοίχως, έχει κατώτατο όριο το 16,9% και ταβάνι το 21,3%. Το ΠΑΣΟΚ κινείται από 9,9% ως 13,5%.

Οι έδρες των κομμάτων

 

 

Σύμφωνα με το σενάριο της εκτίμησης ψήφου, οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Η ΝΔ βγάζει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 20, η Πλεύση 13, η ΝΙΚΗ 10 και η Ελληνική Λύση 12.

Δημοσκόπηση GPO: Διαφορά 20,4 μονάδων υπέρ ΝΔ

Στη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό των Παραπολιτικών, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 20,4 μονάδες.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,4%. Στο 6,4% υπολογίζει το ποσοστό του ΚΚΕ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία «βλέπει» επτακομματική Βουλή. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 3,6%, η Νίκη 3,1% και η Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει σημαντικά, στο 4,3%.

Εκτός Κοινοβουλίου φαίνεται να μένει ξανά το ΜέΡΑ25, που συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 1,6%.

Οι προβλέψεις του Δ. Μαύρου (MRB) για τις προσεχείς εκλογές
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ εκτίμησε πως το διακύβευμα της σταθερότητας το έχει βάλει ο κ. Μητσοτάκης πάρα πολύ καθαρά εδώ και πάρα πολύ καιρό και «εκεί ήταν που μπερδεύτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ». Εκτίμησε δε πως το δίλημμα «σταθερότητα-Μητσοτάκης ή ακυβερνησία» είναι ισχυρό και, εφόσον επικρατήσει και σε αυτή την προεκλογική φάση, η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρό πλεονέκτημα.

Όπως σχολίασε ο κ. Μαύρος, «η Νέα Δημοκρατία πήρε ένα τεράστιο ποσοστό. Όχι τόσο γιατί το 40% ως απόλυτος αριθμός είναι μεγάλο -γιατί έχουμε ξαναδεί στα μεγάλα κόμματα να ανεβαίνουν τα ποσοστά και πολύ πιο ψηλά. Αλλά, με δεδομένη τη συγκυρία, το νούμερο αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό». Πρόσθεσε δε πως ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή είναι να το διατηρήσει. «Διότι εάν δεν το διατηρήσει, τότε πάμε στην άλλη άκρη των κομμάτων, όπου υπάρχουν τρία κόμματα τα οποία καραδοκούν να μπουν στη Βουλή, που αυτό σημαίνει ότι για το πρώτο κόμμα ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας», συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρόλο και πάει να τον χάσει και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ρόλο και πάει να τον βρει, άρα λοιπόν εκεί θα υπάρξει ένα τζαρτζάρισμα. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτός ο χώρος, των δύο αυτών κομμάτων, ο οποίος αθροίζει το ανταγωνιστικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Θα το κρατήσουν έτσι, σπαστό, ή θα αποφασίσουν να το δώσουν και να δημιουργηθεί ό,τι γίνεται σε δυτικές χώρες, στην Αμερική για παράδειγμα, όπου υπάρχουν δύο μεγάλοι φορείς και εναλλάσσονται, ανάλογα με τα πρόσωπα ή τη συγκυρία;», προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

Τι είπε για το κόμμα ΝΙΚΗ
Όσον αφορά το κόμμα ΝΙΚΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δ. Μαύρος επισήμανε ότι «ξεπετάχτηκε από το πουθενά μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες. Έφτασε σε ένα ποσοστό τερατώδες για τα δεδομένα της λογικής που είχαμε συνηθίσει και εκπροσωπεί και έναν χώρο ο οποίος κάθεται δίπλα στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, χωρίς να έχει κάποιες από τις γραφικότητες που έχει το κόμμα του κ. Βελόπουλου και μοιάζοντας να είναι μια πολιτικώς ορθή έκφραση μιας θρησκευτικότητας».

Reduce bounce rates