28 Φεβρουαρίου, 2024

Δίκη Λιγνάδη: Η μεγάλη ώρα του Εισαγγελέα – Σήμερα (29/6) η αγόρευσή του για την ενοχή ή μη του σκηνοθέτη (video)

Λιγνάδης δίκη

Δίκη Λιγνάδη: Η μεγάλη ώρα του Εισαγγελέα – Σήμερα (29/6) η αγόρευσή του για την ενοχή ή μη του σκηνοθέτη

Την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας επί της ενοχής του ή μη για τις σε βάρος του κατηγορίες που αφορούν σε βιασμούς τεσσάρων ανηλίκων και νεαρών ανδρών, θα ακούσει σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης.

Η εισαγγελική αγόρευση έρχεται έπειτα από μακρά αποδεικτική διαδικασία και σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της τελικής απόφασης δικαστών και ενόρκων.

Μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής αγόρευσης σήμερα, θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, για τις οποίες δεν αποκλείεται να χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δυο συνεδριάσεις. Κατόπιν δικαστές και ένορκοι θα μπουν σε «τροχιά» έκδοσης απόφασης, η οποία θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Είχε προηγηθεί, στη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, η πεντάωρη απολογία του σκηνοθέτη, κατά την οποία αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών για τις οποίες δικάζεται. Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε ένα προς έναν τους καταγγέλλοντες λέγοντας πως από αυτούς γνωρίζει μόλις τους…2,5.

Συγκεκριμένα, για τον πρώτο άνδρα που τον κατήγγειλε ανέφερε πως ήταν «φίλοι» στο Facebook, ότι δεν είχα συναντηθεί ποτέ δια ζώσης και πως όταν κατάλαβε ποιος είναι από την επίδειξη φωτογραφίας, του «έφυγε το κεφάλι» με όσα διάβασε τη μήνυσή του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Είπα «α ο ξάδελφος του Χασανάκου». Θυμάμαι τον Χασάν με τον οποίο έπαιζα μπάλα να μου λέει για τον ξάδελφο του που ήθελε να γίνει Σάκης Ρουβάς» είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος. Αναφερόμενος στον δεύτερο άνδρα που τον κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση, κατά την απολογία του ο Δ. Λιγνάδης ανέφερε ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Για τη γνωριμία του με τον μηνυτή του είπε: «Στην παράσταση Βάκχες ήθελα στο χορό κάποιους αφρικανικής καταγωγής.

Η μια από τις κοπέλες η (…) είχε ένα αδελφό που έφερνε στη πρόβες. Τον Θοδωρή. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου «λίγο φαντεζί προσωπικότητα», τον οποίο γνώρισα στα Goody’s στο κέντρο». Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι βίασε τον συγκεκριμένο άνδρα και υποστήριξε πως ποτέ δεν πήγε μαζί του στην Επίδαυρο το 2015, όπως εκείνος υποστηρίζει.

«Όταν η ανακρίτρια με ρώτησε για Επίδαυρο το 2015 απάντησα με ατράνταχτα στοιχεία ότι δεν πήγα» είπε o και προσέθεσε: «Όταν μετά αναδιπλώθηκε για τρίτη φορά (ο μηνυτής) ότι ήταν τον Ιούλιο, δεν πήγα ούτε τότε γιατί δε συνηθίζω να πηγαίνω όταν δεν έχω παραστάσεις. Εγώ το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα…».

Σε ό,τι αφορά στον τρίτο καταγγέλλοντα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υποστηρίξει τη μήνυσή του, ο Δ. Λιγνάδης έκανε λόγο για ένα κατασκεύασμα ένα «matrix», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε μάλιστα πως όταν έμαθε για αυτή τη καταγγελία έβαλε τα γέλια και παράλληλα ένιωσε φόβο. «Φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Μ (σ.σ. το επίθετο του καταγγέλλοντα).

Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή… Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου» είπε και προσέθεσε: « Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής το τονίζω εναντίον μου. Δεν γνώριζα τη φάτσα του όταν είδα φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ δεν το έχω δει ποτέ».

Τέλος, για τον τέταρτο μηνυτή του, ο Δ. Λιγνάδης ανέφερε ότι τον γνώρισε σε μια πλατεία. «Μου περιέγραψε το εξής ανατριχιαστικό, ότι δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό. Και του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή να πλύνει τα ρούχα του το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

  • Πρόεδρος: …Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;
  • Κατηγορούμενος: Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.
  • Πρόεδρος: Μεγάλη ευθύνη…
  • Κατηγορούμενος: Είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως ήταν και λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.

Ο Δ. Λιγνάδης απέδωσε τέλος την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση σε σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του, προκειμένου όπως είπε να πληγεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Υποστήριξε ακόμη πως είχε προκαλέσει αντιπαλότητες λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων που είχε λάβει ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και ανέφερε πως όταν διάβασε ότι θα εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του πίστεψε πως είναι «τρολιά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η ποιότητα μιας κατηγορίας φαίνεται από το ποιος ακριβώς τη λέει. Εσείς θα κρίνεται τι ποιόν είχαν όλοι αυτοί που παρήλασαν εδώ πέρα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Δημιούργησαν ένα πλέγμα, ένα σύμπλεγμα, επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι ενωμένοι σε μια αδιαίρετη μονάδα» υποστήριξε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός για τους άνδρες που τον κατήγγειλαν.

«Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ», είπε ακόμη σε άλλο σημείο της απολογίας του.