Χοιρινό με δαμάσκηνα: Μία συνταγή που θα εντυπωσιάσει στο τραπέζι

Χοιρινό με δαμάσκηνα: Μία συνταγή που θα εντυπωσιάσει στο τραπέζι

Μία συνταγή που θα εντυπωσιάσει στο τραπέζι , και όχι μόνο, είναι το χοιρινό με δαμάσκηνα.

Εκτός από το χοιρινό ρολό με κρασί και πουρέ και τη γέμιση γαλοπούλας, το χοιρινό με δαμάσκηνα αποτελεί επίσης μια κλασική συνταγή των Χριστουγέννων.

Δείτε πώς θα φτιάξετε εύκολα χοιρινό με δαμάσκηνα στο φούρνο ή σε κατσαρόλα!

Το χοιρινό με δαμάσκηνα αποτελεί μία από τις κατεξοχήν συνταγές με άρωμα Χριστουγέννων.

Για το χειμωνιάτικο πιάτο με δυνατή γεύση θα χρειαστείτε τα παρακάτω, ντόπια υλικά:

Χοιρινό με δαμάσκηνα υλικά:

ελαιόλαδο,
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
4-5 κόκκους μπαχάρι,
Πετιμέζι
2 ξύλα κανέλα,
2 φύλλα δάφνης,
2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου,

1,5 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες,
200 γρ. ξερά δαμάσκηνα,
200 γρ. ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσι,
500 γρ κάστανα,
750 ml κόκκινο κρασί,
άνθο αλατιού.

Χοιρινό με δαμάσκηνα εκτέλεση:

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, όπου θα βάλετε και τα μπαχαρικά, τα ξύλα κανέλας και τη δάφνη.

Στη συνέχεια ρίχνετε στο ίδιο σκεύος τα φρούτα, το κρέας και τα κάστανα (καθαρισμένα και βρασμένα).

Στη σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε πετιμέζι, ιδανικά από μήλο, 2-3 κουτ. της σούπας, και έπειτα κόκκινο κρασί (όχι άλλα υγρά).

Αλατίζετε, σκεπάζετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες. Εναλλακτικά, μεταφέρετε στον φούρνο, σε γάστρα, και μαγειρεύετε για 2,5 – 3 ώρες στους 160 βαθμούς.

Τα διάφορα συστατικά της σάλτσας (φρούτα κλπ.) μπορούν να μείνουν ως έχουν ή να πολτοποιηθούν, αφότου αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά.

Τέλος, ως συνοδευτικό μπορείτε να σερβίρετε το χοιρινό με πουρέ.

Exit mobile version