Αυτά είναι τα μπόνους για εμβολιασμένους: Ποιες οι ελευθερίες στην Ελλάδα ακόμα και με 1η δόση

Αυτά είναι τα μπόνους για εμβολιασμένους: Ποιες οι ελευθερίες στην Ελλάδα ακόμα και με 1η δόση

Ποιες δραστηριότητες αφορούν τα μπόνους των εμβολιασμένων στην Ελλάδα;

Δόσεις ελευθερίας ετοιμάζονται για εμβολιασμένους πολίτες αποτελώντας, παράλληλα, κίνητρα για τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει ραντεβού.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με την κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα πακέτο «προνομίων» για δραστηριότητες όπως η προσέλευση σε γυμναστήρια, οι συναυλίες, κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις.

Θα απευθύνεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή ακόμη και την πρώτη δόση εφόσον έχει παρέλθει ικανό διάστημα για τη δημιουργία αντισωμάτων.

Το σχέδιο των ελευθεριών και ποιους ακριβώς θα αφορά είναι υπό συζήτηση και αυτή την εβδομάδα θα απασχολήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, επανέλαβε την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση ότι οι επιστήμονες συζητούν τα οφέλη που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασθέντες.

Οπως εξήγησε, οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών συνεργάζονται για να ετοιμάσουν συγκεκριμένες οδηγίες. «Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν -πιστεύουμε ότι εκεί θα οδηγηθούμε- σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες είτε είναι γυμναστήρια είτε πολλά πράγματα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα τα οφέλη για εμβολιασμένους πολίτες θα συζητηθούν περισσότερο από τις αρμόδιες Επιτροπές. Οι ειδικοί προσανατολίζονται σε δραστηριότητες μεγαλύτερου κινδύνου, οι οποίες για αυτόν ακριβώς το λόγο μένουν τελευταίες στη σταδιακή επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας. Παραδείγματα τέτοιων είναι τα γυμναστήρια, οι συναυλίες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, συγκεκριμένου τύπου συναθροίσεις, τα ταξίδια.

Ηδη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ότι τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, πρώτα για τους εμβολιασθέντες και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι προϋποθέσεις για να επωφεληθούν εμβολιασμένα άτομα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι υπό συζήτηση. Εάν δηλαδή τα οφέλη θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (και με τις δύο δόσεις) ή και σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα για το «χτίσιμο» ανοσίας, δηλαδή τριών εβδομάδων.

Η δεύτερη επιλογή δεν θεωρείται απίθανη από τη στιγμή που οι περισσότεροι νεότεροι πολίτες, που αποτελούν και την ομάδα-στόχο των «πριμοδοτούμενων» δραστηριοτήτων, βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης της πρώτης δόσης, με τη δεύτερη να αργεί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι και η πρώτη δόση, αφού περάσουν τρεις εβδομάδες, δημιουργεί αρκετά ικανοποιητική ανοσία. Η εμπειρία από άλλες χώρες, μάλιστα, δείχνει ότι ένα τέτοιο πλάνο είναι εφικτό.

Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Εκστρατεία

Αλλωστε, σκοπός, μεταξύ άλλων, είναι μέσα από αυτές τις ελευθερίες να κινητοποιηθούν και όσοι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό. H εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και χιλιάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναζήτηση ραντεβού το Σαββατοκύριακο ήταν μια πραγματική πρόκληση αφού για τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα τα ραντεβού έχουν «φουλάρει» για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί, όμως, θα ήθελαν η συμμετοχή στον εμβολιασμό να είναι μεγαλύτερη, κάτι που ανέφερε δημοσίως και η κ. Παπαευαγγέλου την Παρασκευή.

Παρόλο που οι νέοι, 30 έως 44 ετών, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν να θεωρούν ότι ακόμη και εάν νοσήσουν με την Covid-19 θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια. Το ίδιο σκεπτικό υιοθετούν και ακόμη νεότεροι πολίτες, από 18 ετών έως 30, ο εμβολιασμός των οποίων ανοίγει τον Ιούνιο και αποτελεί πραγματικό «στοίχημα».

Η τελευταία ηλικιακή κατηγορία θα εμβολιάζεται με τα υπόλοιπα εμβόλια, πλην της AstraZeneca, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου η δυνατότητα εμβολιασμού και με τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια θα δοθεί και στις ομάδες 30-39 ετών και 40-44 ετών.

AstraZeneca τέλος

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε ακόμη την παραγγελία για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της Covid-19 για μετά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την εμπρόθεσμη παράδοση των εμβολίων.

Στις παραλίες

Παράλληλα με την επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται και το σχέδιο εξόδου από το lockdown. Το Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο με ανοιχτή την εστίαση μετά από έξι μήνες, και οι κρατήσεις έπεσαν «βροχή», ενώ… ουρές σχηματίστηκαν για μια βουτιά, καθώς το Σάββατο άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες. Οι Αθηναίοι στέλνοντας κωδικό 6 κατέκλυσαν τις πλαζ αναζητώντας ανάσες δροσιάς.

Σήμερα, εκτός από τα σχολεία και τα φροντιστήρια, ανοίγουν και τα διοικητικά δικαστήρια, ενώ την Παρασκευή τις πόρτες τους θα ανοίξουν τα μουσεία σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί. Την επόμενη εβδομάδα και αφού δοθεί το προσεχές Σάββατο το εναρκτήριο λάκτισμα για τον τουρισμό, έρχεται νέα «δεσμίδα» άρσης μέτρων, ανάμεσα στα οποία παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι πολιτισμού κ.ά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, στις 14/5 αναμένεται να καταργηθούν τα click away και click inside στο λιανεμπόριο, στις 15/5 να μετατεθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα. Ο ίδιος επίσης ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι από τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS μετακίνησης, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.428 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 712 στην Αττική και τα 150 στη Θεσσαλονίκη. Οι αριθμοί των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλειών συνεχίζει να συρρικνώνεται. Εως χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 728 και ο μέσος όρος νέων εισαγωγών του επταημέρου ανέρχεται σε 375 ασθενείς.

Εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, υψηλές καταγραφές έχει η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με 82 κρούσματα χθες.

Η επιδημιολογική κατάσταση στο Μεσολόγγι, όπως τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου με απόφασή του ανέστειλε τη λειτουργία όλων των σχολείων της περιοχής έως τις 12/5 όταν θα επαναξεταστεί η κατάσταση.

Η ινδική μετάλλαξη

Στο μεταξύ, πιθανόν πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια είναι η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού, προειδοποιεί η δρ Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ στη λίστα μεταλλάξεων που θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική εκδοχή του ιού, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της, της ικανότητάς της να υπερνικήσει τις άμυνες που παρέχει ο εμβολιασμός και λόγω των ποσοστών θνησιμότητας των προσβεβλημένων ασθενών, εκτίμησε η επιστήμονας σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η παραλλαγή B.1.617 έχει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μετάδοση και που μπορεί επίσης να την καταστήσουν ανθεκτική σε αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης», εξήγησε. Πρόσθεσε δε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι αναμφίβολα ένας παράγοντας που επιταχύνει την πανδημία που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Ινδία.

Exit mobile version