23 Ιουλίου, 2024

Αττική: Τοποθετούνται 750 νέες κάμερες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των τροχαίων παραβάσεων

Αττική: Τοποθετούνται 750 νέες κάμερες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των τροχαίων παραβάσεων

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προστασίας του πολίτη, τόσο για την αντιμετώπιση της κίνησης, όσο και της εγκληματικότητας, προβλέπει την ανάπτυξη 750 καμερών στην Αττική.

Όπως είπε στους συντάκτες ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, συγκεκριμένα, το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. προτίθεται να εγκαταστήσει 750 τέτοιες κάμερες στην περιφέρεια, με διπλό σκοπό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τοποθέτηση των καμερών αναμένεται να γίνει με βάση τη μελέτη που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές με τα στατιστικά σχετικά με την εγκληματικότητα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει εξετασθεί το νομικό πλαίσιο για την εγκατάσταση ενός τέτοιου δικτύου ενώ, ο σχεδιασμός, δεν έχει περάσει στη φάση εξέτασής του από το υπουργείο, ούτε έχει προβλεφθεί ο τρόπος που θα γίνει η προμήθειά τους.

Στην περιφέρεια Αττικής υπάρχουν 150 με 200 κάμερες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμη, εκ των οποίων λειτουργούν μόνο οι 18. Σε περίπου έναν μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις κάμερες σώματος των αστυνομικών, περίπου 1.000 τον αριθμό, που είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Με την εγκατάσταση των καμερών θα γίνει συνεπώς και αναβάθμιση των Κέντρων Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ και στην Κατεχάκη που θα τις διαχειρίζεται.

Για το θέμα της κίνησης, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα όλων των πολιτών του Λεκανοπεδίου, το σχέδιο αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της καταπάτησης των ΛΕΑ, αλλά και το πρόβλημα με τις κόντρες. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενα παραβατών με σκληρά μέτρα, όπως η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας όσων παρανομούν επανειλημμένως.

Νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σε σχέδιο για την αντιμετώπιση του μποτιλιαρίσματος στον Κηφισό με ενίσχυση της παρουσίας αστυνομικών με μηχανές αλλά και γερανούς. Οι λόγοι που οδηγούν σε μποτιλιάρισμα στον Κηφισό πολλοί, αλλά ένα στοιχείο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφονται 90 περιστατικά με βλάβες ή ατυχήματα -μόνο στον Κηφισό- κάθε μήνα, δηλαδή κατά μέσο όρο τρία την ημέρα.

Reduce bounce rates