28 Μαρτίου, 2024

Αποκάλυψη-σοκ: Νέα δεδομένα στην εργασία με 15ήμερη εργασία και μισές αποδοχές!

Νέα τάξη πραγμάτων για τους εργαζόμενους

Σοκαριστική αποκάλυψη έρχεται στο «φώς» της δημοσιότητας από το «Έθνος» της Κυριακής, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αναμένεται λόγω κορωνοϊού να υπάρξουν νέα δεδομένα στην εργασία.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει, ότι από τον Ιούνιο είναι πλέον ορατό να υπάρξει νέα τάξη πραγμάτων στις εργασιακές σχέσεις, μαζί με αύξηση της ανεργίας. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση εξαγγέλλει φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τις 10 Μαΐου τουλάχιστον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκφράζονται φόβοι για… επιδηµία 15νθήµερης εργασίας µε µισές αποδοχές. Το κράτος θα καλύπτει µέσω ειδικού µηχανισµού το 40%-60% των απωλειών όσων µπαίνουν σε ευέλικτα σχήµατα απασχόλησης.

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα παράτασης των αναστολών συµβάσεων εργασίας για ακόµη έναν µήνα στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Πηγή: Ethnos.gr

Τρέξτε να προλάβετε: Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση 25% στον ΦΠΑ σας

Συγκεκριμένα είναι τα δεδομένα για όσους δικαιούνται 25% έκπτωση σε μελλοντικές υποχρεώσεις, καθώς πρόκειται για όσους καταφέρουν να εξοφλήσουν άμεσα μέχρι τις 30 Απριλίου τον ΦΠΑ που καθιερώθηκε λόγω κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει πως καλό είναι να βιαστούν όσοι προτίθενται να τον καταβάλουν.

Με αίτηση που, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», θα υποβάλουν μέσω email στην εφορία, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το 25% του ποσού του με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από την 1η Μαΐου και μετά. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση, ο συμψηφισμός θα γίνει αυτεπάγγελτα από την αρμόδια ΔΟΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το αίτημα που θα υποβάλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Σε καμία περίπτωση το 25% του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν από την 1η Μαΐου 2020.

Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση 25% στον ΦΠΑ σας

Ειδικότερα, την έκπτωση δικαιούνται:

1. Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 30 Απριλίου θα εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου.

2. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 30 Απριλίου εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Μαρτίου.

3. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, και έχουν επιλέξει να εξοφλήσουν τον ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου σε δύο δόσεις (Μάρτιο και Απρίλιο), θα πρέπει να εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ έως το τέλος Απριλίου. Ανάλογη προϋπόθεση εξόφλησης οφειλών της προηγούμενης φορολογικής περιόδου δεν υφίσταται για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία.

Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφορία είτε με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό (χωρίς να ζητηθεί από τον υπόχρεο) από τις αρμόδιες εφορίες με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές.

Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως. Για παράδειγμα, με την αρχική δήλωση το χρεωστικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, χορηγείται το ευεργέτημα του συμψηφισμού για το ποσό των 250 ευρώ. Στην περίπτωση που υποβληθεί τροποποιητικής δήλωση και μειωθεί το χρεωστικό ποσό στα 800 ευρώ, το ευεργέτημα του συμψηφισμού περιορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ (το 25% των 800 ευρώ) και εκπίπτει του ευεργετήματος του συμψηφισμού η διαφορά των 50 ευρώ.

Παραδείγματα

• Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ατομική επιχείρηση) εξοφλεί στις 15/4/2020 ποσό ΦΠΑ 2.000 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α΄ τριμήνου του 2020. Λόγω της καταβολής΄, τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 500 ευρώ για συμψηφισμό. Ο φορολογούμενος κατά τον χρόνο αυτό (15/4/2020) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ έτους 2019 ύψους 1.000 ευρώ. Η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να συμψηφίσει ούτε ο φορολογούμενος μπορεί να αιτηθεί συμψηφισμό του ποσού των 500 ευρώ του ευεργετήματος με το ποσό των 1.000 ευρώ από ΕΝΦΙΑ. Και αυτό, διότι πρόκειται για οφειλή που έληξε πριν από την 1η Μαΐου 2020.

• Φορολογούμενος με διπλογραφικά βιβλία (ομόρρυθμη εταιρεία) εξοφλεί 30/4/2020 ποσό 4.000 ευρώ και κατά τον ίδιο χρόνο εξοφλεί και το ποσό φόρου της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 (εφόσον απαιτείται). Ως εκ τούτου τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 1.000 ευρώ για συμψηφισμό. Η εταιρεία υποβάλλει 30/6/2020 τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και κατά τον χρόνο της βεβαίωσης του φόρου δεν έχει υποβάλει αίτηση συμψηφισμού του ευεργετήματος με συγκεκριμένες οφειλές. Συνεπώς, το ποσό των 1.000 ευρώ δύναται να συμψηφιστεί αυτεπαγγέλτως (χωρίς αίτηση) από τη φορολογική διοίκηση με τη βεβαιωθείσα οφειλή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.