8 Μαΐου, 2024

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ποιοι εργαζόμενοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Μετ΄ εμποδίων θα γίνονται οι μετακινήσεις στην Αθήνα την Τετάρτη

Μετ΄ εμποδίων θα γίνονται οι μετακινήσεις στην Αθήνα την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου – ημέρα που θα διεξαχθεί η απεργία της ΑΔΕΔΥ- καθώς συμμετέχουν τα σωματεία των εργαζομένων στον κλάδο των μεταφορών, ενώ στο πλευρό τους στέκονται και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους με φόντο τη συμπλήρωση ενός έτους από την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Λόγω της 24ωρης απεργίας ο σιδηρόδρομος, θα παραμένει ακινητοποιημένος, όπως επίσης και ο υπεραστικός με τον προαστιακό.

Παράλληλα, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αττικής (γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό και Τραμ).

Όσον αφορά τα λεωφορεία της Αττικής, θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, αφού οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν δύο στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα πρέπει να αναμένεται από τις 10 το βράδυ, ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 8 μ.μ.

Την ίδια ώρα, χωρίς ταξί θα είναι η Αττική

Απεργία
Απεργία

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 και από ώρα 09:00 στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.

Για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους ανωτέρω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Απεργία
Απεργία

Κανονικά τα αεροπλάνα

Τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ταξίδια κανονικά, αφού η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας το βράδυ της Τρίτης κρίθηκε παράνομη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα είναι και τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Παράλληλα ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί, όπως ανακοίνωσε ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ.

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Όσον αφορά τα γυμνάσια – λύκεια αν κάποιος καθηγητής του σχολείου συμμετέχει στην απεργία οι μαθητές θα έχουν «κενό» εκείνη την ώρα αλλά θα πάνε κανονικά στο σχολείο.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι γονείς θα πρέπει να είναι ήδη ενημερωμένοι αν κάποιος δάσκαλος θα συμμετέχει στην απεργία -δεδομένου ότι σε αυτές τις τάξεις τα παιδιά κάνουν μάθημα με έναν καθηγητή-, τότε να μην στείλουν το παιδί τους στο σχολείο. Στην περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός (νηπιαγωγείο-δημοτικό) αποφασίσει ακόμα και νωρίς το πρωί να συμμετέχει στην απεργία, τότε οι γονείς θα πρέπει να βρουν «λύση».

Επί της ουσίας τα σχολεία θα είναι κανονικά ανοιχτά και εξαρτάται από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην απεργία.

Τι θα ισχύσει με τις τράπεζες

Και οι τραπεζικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην απεργία (28 Φεβρουαρίου), που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Η ΟΤΟΕ, σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές ΣΣΕ και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων».

Απεργία ταξί (gallery)
Απεργία ταξί (gallery)

Απεργία: Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ για την απεργία είναι οι εξής:

«Όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.

  1. Να πάψει η κυβέρνηση να περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
  2. Να πάρει μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
  3. Να ελέγξει και να πατάξει την αισχροκέρδεια.
  4. Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  5. Να προστατεύσει έμπρακτα την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
  6. Να τιμαριθμοποιήσει τις φορολογικές κλίμακες και όλα τα κοινωνικά επιδόματα.
  7. Να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και την προστασία της στέγης, ιδίως των νέων ζευγαριών.
  8. Να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
  9. Να σπάσει τα καρτέλ που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες οφείλουν να παίξουν τον θεσμικό ρόλο τους, στηρίζοντας ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους, που έχουν συμβάλει καθοριστικά το τραπεζικό σύστημα να ξεπεράσει τα δομικά του προβλήματα και να μπει οριστικά στην νέα εποχή, με ισχυρή κερδοφορία και με βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική για τα επόμενα χρόνια».

Η ΟΤΟΕ καλεί όλους τους Συλλόγους και τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν ενεργά, ενωτικά και μαζικά, στην 24ωρη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου 2024, καθώς και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.

Τι θα γίνει με τα δικαστήρια

Και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να μη λειτουργήσουν.

Με ανακοίνωσή τους, οι δικαστικοί, σημειώνουν πως «Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο και τα κύρια κλαδικά μας αιτήματα. Η προ-συγκέντρωση της ΟΔΥΕ θα γίνει στις 10:00 π.μ. έξω από το ΣτΕ»…