20 Σεπτεμβρίου, 2024

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

Που θα τις βρείτε;

Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Υπάρχουν παραλίες γυμνιστών στην Αττική; Η απάντηση είναι «ναι», αλλά πάμε να δούμε λίγο μια σύντομη ιστορία.

Ήταν τη δεκαετία του ’50, όταν οι πρώτοι γυμνιστές τουρίστες «έσκασαν» μύτη στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας τα καταγάλανα και δροσερά νερά της χώρας μας, χωρίς ρούχα. Βέβαια, στη βαθιά συντηρητική μεταπολεμική Ελλάδα, οι «τσίτσιδοι» τουρίστες προκαλούσαν τα «χρηστά» ήθη της εποχής, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις δεκαετίες για να αναγνωριστεί ο γυμνισμός -που όπως τονίζουν και οι ειδικοί «κοιμηθείτε και κολυμπήστε γυμνοί»- στην Ελλάδα με την ψήφιση νόμου στη Βουλή το 1983 με τον οποίο επιτρέπεται σε ειδικά οργανωμένα κέντρα και τις παραλίες γύρω απ´ αυτά.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλες οι παραλίες για της Ελλάδας για γυμνισμό. Κι αφού ενημερωθήκαμε για κάποια ιστορικά στοιχεία του κινήματος του γυμνισμού, ας δούμε παρακάτω παραλίες της Αττικής, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας απελευθερωμένοι από σκοτούρες και ρούχα!

Παραλία Β’ Λιμανάκια, Βουλιαγμένη

 

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

 

Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες παραλίες γυμνιστών στην Αττική, είναι αυτή στα Β’ Λιμανάκια, όπου γυρίστηκε και η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Το καλοκαίρι της Κάρμεν». Απέχει από το κέντρο της Αθήνας περίπου 40 λεπτά, ενώ υπάρχει πάρκινγκ δεξιά από τον δρόμο. Για να φτάσεις στην παραλία, θα χρειαστεί να κατέβεις ένα χωμάτινο μονοπάτι, γι’ αυτό και μην πας με σαγιονάρες, αλλά καλύτερα φόρα αθλητικά παπούτσια. Στην παραλία θα βρεις τον δικό σου βράχο να απλώσεις την πετσέτα σου, αλλά τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να πας νωρίς για να βρεις μέρος.

Παραλία Αγίου Νικολάου

 

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

 

Δίπλα από την δημοφιλή και υπέροχη παραλία της Αναβύσσου με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, υπάρχει ένας μικρός κολπίσκος αποκλειστικά για γυμνιστές. Είναι ήσυχος, με άμμο, λίγο βοτσαλάκι και αρκετά βράχια. Απέχει από το κέντρο της Αθήνας περίπου μία ώρα. Παίρνεις την Αθηνών – Σουνίου προς Ανάβυσσο και αφού περάσεις τη Σαρωνίδα, στο ύψος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, ακολουθείς την ταμπέλα που λέει να στρίψεις δεξιά.

Παραλίες γυμνιστών στην Αττική: Μαρίκες, Ραφήνα

 

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

 

Πρόκειται για έναν βραχώδη κολπίσκο που είναι αρκετά δύσβατος, αλλά σίγουρα απομονωμένος και ήσυχος για να απολαύσεις γυμνός το μπάνιο σου στα κρυστάλλινα νερά του. Βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο έξω από τη Ραφήνα, όπου στη δεξιά άκρη της παραλίας, θα βρείτε τα σκαλοπάτια που ανηφορίζουν προς ένα μονοπάτι, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στον κολπίσκο.

Ραμνούντα, Μαραθώνας

 

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

 

Μία παραλία για γυμνιστές με αντοχή, αλλά και… αρχαιολογικού ενδιαφέροντος! Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Ιερό της Ραμνουσίας Νεμέσεως και για να φτάσετε μέχρι τον κολπίσκο, απαιτούνται πεζοπορία και πολλές αντοχές. Απέχει μία ώρα από την Αθήνα και λίγο πριν το Γραμματικό στρίψτε δεξιά στην ταμπέλα που αναγράφει Λιμνιώνας. Συνεχίστε με προσοχή στον απότομο χωματόδρομο μέχρι την πινακίδα που δείχνει αριστερά προς Σέσι. Στη συνέχεια στρίβετε δεξιά όπου μια απότομη κατηφόρα θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Εκεί, παρκάρεις το αυτοκίνητό και συνεχίζεις με τα πόδια.

ΚΑΠΕ, Λεγραινά

 

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

 

Ακριβώς δίπλα στην πανέμορφη παραλία ΚΑΠΕ στα Λεγραινά που θυμίζει νησί, βρίσκεται άλλη μια μικρότερη εξίσου υπέροχη με σπηλιές για να εξερευνήσεις. Είναι η παραλία των γυμνιστών, ιδιαίτερα δημοφιλής κι εύκολη στην προσέγγισή της. Λίγο πριν τα Λεγραινά στο 63ο χλμ. της λεωφ. Σουνίου, στο τέλος της μεγάλης ευθείας μετά τον οικισμό Χάρακας, υπάρχει μια μεγάλη ταμπέλα που αναγράφει «Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)», στην οποία στρίβεις δεξιά. Αφού κατέβεις τα σκαλιά για το ΚΑΠΕ, συνεχίζεις για τη λιλιπούτεια παραλία των γυμνιστών.

Ναός του Ποσειδώνα, Σούνιο

 

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

 

Από τις πιο ωραίες εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις. Να κολυμπάς γυμνός/η με θέα τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία στους γυμνιστές, γι’ αυτό αν την επισκεφτείς Σαββατοκύριακο, φρόντισε να πας από νωρίς. Η πρόσβασή της είναι εύκολη, ενώ απέχει 68χλμ. από την Αθήνα. Λίγο πριν από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, εκεί όπου αρχίζει η διχάλα, αριστερά υπάρχει περίφραξη με μια ταμπέλα για τον Ναό της Αθηνάς. Εκεί υπάρχει μονοπάτι που, έπειτα από σχετικά απότομη κατάβαση περίπου 200 μ., καταλήγει σε μια διπλή μικρή παραλία με βότσαλα που χωρίζεται με έναν βράχο. Το ένα μέρος αυτή είναι γυμνιστών. Ας επιλέξεις το Σούνιο για μια μονοήμερη εκδρομή, αυτές είναι οι 4 στάσεις που πρέπει να κάνεις.

Χαλικιάδα, Αγκίστρι

 

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

 

Και για το τέλος αφήσαμε την Χαλκιάδα στο πανέμορφο Αγκίστρι. Δεν είναι τόσο κοντά οι υπόλοιπες παραλίες γυμνιστών στην Αττική, αλλά αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείς, είναι από τα πιο ωραία μέρη του νησιού, με γαλαζοπράσινα νερά και πυκνή βλάστηση. Ωστόσο, η πρόσβασή της είναι δύσκολη, με ένα απότομο μονοπάτι που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Αν υποφέρεις από ιλίγγους, καλό είναι να μην την επισκεφτείς. Όπως και να ‘χει, ένα Σαββατοκύριακο στο Αγκίστρι είναι ένα ωραίο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

Πηγή: exploringgreece.tv

Reduce bounce rates