15 Απριλίου, 2024

«Απασφάλισε» ο Αντώνης Σαμαράς για την τροπολογία Καιρίδη και τους μετανάστες: «Αδυνατώ να καταλάβω την κυβέρνηση»

«Αντάρτικο» από τον πρώην πρωθυπουργό

Από Κυριάκος Μελλίδης

«Φωτιά» εντός της ΝΔ βάζει η τροπολογία του Δημήτρη Καιρίδη για τους μετανάστες, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με την τροπολογία Καιρίδη, οι μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα, εδώ και 3 χρόνια, πλέον θα έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής από τη Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σαμαράς: «Να αποσυρθεί η τροπολογία – Νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες»

Ο Αντώνης Σαμαράς με δήλωση του ζητά από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας και από την κυβέρνηση να επανεξετάσει όλο το ζήτημα. Αναλυτικά στη δήλωση του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών», είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!

αντωνησ-σαμαρασ-και-κωστασ-καραμανλησ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, «έστω κι αν αυτό έχει λήξει»…

Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους.

Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».