Απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους: Tι αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν

EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, σε στάσεις λεωφορείων, ζωολογικούς κήπους και άλλα παρόμοια σημεία.

Η νέα πρωτοβουλία συνιστά στα κράτη-μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για ένα υγειές περιβάλλον σε βασικούς υπαίθριους χώρους, ώστε να προστατεύονται καλύτερα οι άνθρωποι στην ΕΕ, ιδίως τα παιδιά και οι νέοι.

Στους εξωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται υπαίθριοι χώροι αναψυχής, όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, λούνα παρκ και πισίνες, υπαίθριοι χώροι που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών και στάσεις και σταθμοί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η Κομισιόν προτείνει αυστηρότερους κανόνες και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «είτε περιέχουν νικοτίνη, είχε όχι», σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του παθητικού καπνίσματος, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως σημαντικά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να ενισχύουν τη διεθνή συνεργασία για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των μέτρων που λαμβάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή θα παράσχει στήριξη, μεταξύ άλλων μέσω άμεσης επιχορήγησης ύψους 16 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και 80 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon, για την ενίσχυση του ελέγχου του καπνού και της νικοτίνης καθώς και της πρόληψης του εθισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης μία εργαλειοθήκη πρόληψης για τη στήριξη της προστασίας της υγείας των παιδιών και των νέων.

Δείτε ΕΔΩ το προσχέδιο της Κομισιόν

Exit mobile version