Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα σε πολλά μέρη της χώρας – Ποιες περιοχές παρακολουθούν οι σεισμολόγοι (Video)

Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα σε πολλά μέρη της χώρας – Ποιες περιοχές παρακολουθούν οι σεισμολόγοι

«Να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε έτοιμοι για τους σεισμούς»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα σε πολλά μέρη της χώρας που ανησυχεί τους πολίτες.

«Είμαστε μια σεισμογενής χώρα. Να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε έτοιμοι για τους σεισμούς. Έχουμε σεισμούς σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι συμβαίνουν σε θαλάσσια περιοχή και δε δημιουργούν προβλήματα, όπως αυτός που σημειώθηκε την Τρίτη.

Ο Μπάμπης κεράτωνε την Καρολάιν! Αυτή είναι η γυναίκα που είχε παράλληλη σχέση (Video)

Αυτοί οι σεισμοί εκτονώνουν την ενέργεια που υπάρχει στο εσωτερικό του πλανήτη μας. Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε 150 χλμ. νότια από την Κάρπαθο, και ο άλλος 30 χλμ. ανατολικά από τη Σητεία», σημείωσε ο κ. Χουλιάρας.

«Στο Αρκαλοχώρι συνεχίζεται η ακολουθία και θα συνεχίζεται για τους επόμενους μήνες. Ας μην μπερδεύουμε τους άλλους σεισμούς με αυτό. Στο Αρκαλοχώρι εστιάζεται η προσοχή μας. Εκεί είναι οι ζημιές και χρειάζεται αποκατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

«Στη Θήβα εξελίσσεται μια μικροσεισμική δραστηριότητα. Υπάρχει και η περιοχή της Νισύρου που μας απασχολεί τους τελευταίους μήνες», είπε κλείνοντας ο κ. Χουλιάρας.

«Βόμβα» για σεισμό μεγέθους 8,5 Ρίχτερ! Εφιαλτική πρόβλεψη απ’ τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών με έδρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης τόνισε πως ένα σεισμός 8,5 Ρίχτερ δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε για τις πλημμύρες, τονίζοντας πως «σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από τους σεισμούς και είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξουμε γιατί το φαινόμενο θα χειροτερεύει. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η φύση θα μας προστατέψει, χρειαζόμαστε νέες μελέτες».

Σύμφωνα με τα όσα είπε, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ότι αυτά που θεωρούσαμε ακραία φαινόμενα, συμβαίνουν πολύ συχνότερα, επομένως δεν είναι ακραία.

«Ακραίο φαινόμενο ήταν αυτό που θα ζούσε κανείς μια φορά στην ζωή του, άρα κάτι που θα παρατηρούσε μέσα σε 50, 70 ή 100 χρόνια, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής, σίγουρα όμως δεν ήταν κάτι που θα επαναλαμβανόταν κάθε μερικά χρόνια».

O καθηγητής πρόσθεσε πως όλες οι υποδομές που σχεδιάστηκαν 100 χρόνια πριν, δεν φτιάχτηκαν με την προοπτική της κλιματικής αλλαγής, αλλά ούτε και της έντασης και της διάρκειας των ακραίων φαινομένων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

YouTube player

 

Σεισμός: Η αναφορά στην Κρήτη και η «βόμβα» για 8,5 Ρίχτερ!

Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς στην Κρήτη ο κ. Συνολάκης τόνισε πως το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 ρίχτερ. Για το θέμα είπε χαρακτηριστικά πως «Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα γίνει αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700-800 χρόνια».

«Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει, αν θα είναι σε δεκαετίες, θα είναι σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει σε μια εκατονταετηρίδα τηρουμένων των αναλογιών και από ό,τι ξέρουμε από τις σεισμικές ζώνες και πώς συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει πώς θα γίνει σε 700 χρόνια ακριβώς, αλλά είναι ένας μέσος όρος στο ελληνικό τόξο», πρόσθεσε.

 

Exit mobile version