20 Απριλίου, 2024

Ανατροπή: Αυτοί οι εργαζόμενοι θα χάσουν το επίδομα των 800 ευρώ

Σας αφορά!

Ανατροπή έρχεται σχετικά με το επίδομα των 800 ευρώ για τον κορωνοϊό, το οποίο αρκετοί εργαζόμενοι θα χάσουν, όπως είπε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον «ΘΕΜΑ FM 104.6», ο ίδιος ανέφερε πως θα υπάρξει μεν ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ και οι πολίτες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν λελογισμένες ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις τους, αλλά όσοι εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν στη δεύτερη φάση, δε θα δικαιούνται το επίδομα. Παράλληλα, ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για τις νέες κατηγορίες, που δικαιούνται το επίδομα.

Ενίσχυση ρευστότητας σε επιχειρήσεις

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον που η εταιρεία ζητά να δουλέψει» είπε ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι «το κράτος θα βοηθάει την επιχείρηση υπό την προυποθέση ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις».

Σημείωσε ότι «στην πρώτη φάση της κρίσης το κράτος σήκωσε το βάρος της λειτουργίας σχεδόν του συνόλου της οικονομίας ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους. Στη δεύτερη φάση οφείλουμε τα όπλα που εχουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Να υπάρχει κρατική στήριξη οχι με τον ίδιο τρόπο γιατί αυτό θα ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας».

Το επίδομα των 800 ευρώ θα δίδεται ποσοστιαία ανάλογα με το διάστημα που θα είναι κλειστή μια επιχείρηση.

Παράλληλα, βέβαια, τόνισε ότι «ό,τι δεν ανοίξει ή ανοίξει αργότερα θα έχει τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιμέτρου που έχουμε λάβει».

Για τους πολίτες

«Όταν θα κλείσει ο κύκλος των αναστολών και εύχομαι αυτό να έχει γίνει σε 3 μήνες, η πολιτεία θα προχωρήσει σε λελογισμένες ρυθμίσεις γιατί δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να πληρώσουν άμεσα οι πολίτες τις συσσωρευμένες οφειλές τους», είπε ο Υπουργός με αφορμή ερώτηση για το τι θα γίνει όταν θα λήξουν οι περίοδοι αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πολίτες. «Τότε θα δούμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να υλοποιηθεί» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν οι ρυθμίσεις για 24 και 48 δόσεις ως νομικό πλαίσιο».

«Είναι ένα παροδικό πρόβλημα που εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει 3 μήνες. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας καθώς από του χρόνου θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη να βρουν τρόπους πώς θα μαζευτούν τα ελλείμματα» ανέφερε και ως προς το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας είπε ότι μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρχουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. «Θα έχει τα χαρακτηριστικά υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε επ ωφελεία των πολιτών» είπε ο υπουργός Οικονομικών.