Ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία της γειτονιάς από το πρώτο εξάμηνο του 2025 – Οι αντιρρήσεις και οι ρυθμίσεις Γεωργιάδη

Eurokinissi

Τι αλλαγές έρχονται και γιατί αντιδρούν εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Από το νέο έτος αναμένεται τα φάρμακα υψηλού κόστους να διατίθενται και από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να προωθήσει ρύθμιση βάση της οποίας κάποια σκευάσματα ακριβά που σήμερα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πρόκειται για ένα αίτημα των φαρμακοποιών που είχε υποβληθεί εδώ και χρόνια στην πολιτεία, αλλά δεν γινόταν αποδεκτό λόγω των αντιρρήσεων που υπήρχαν τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από φαρμακευτικές εταιρείες, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Μάλιστα εν μέσω πανδημίας επετράπησαν μόνο 2 κατηγορίες φαρμάκων να διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία, ορισμένα ογκολογικά που δεν χρειάζονται νοσοκομειακό περιβάλλον για να χορηγηθούν, αλλά και φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Φαίνεται πάντως πως πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε ορισμένα σκευάσματα να παρέχονται στους ασθενείς και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι ρυθμίσεις

Η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να προωθήσει στις αρχές του νέου έτους ο υπουργός Υγείας θα διευκρινίζει ποια ακριβώς σκευάσματα θα είναι προσβάσιμα στους ασθενείς από τα ιδιωτικά φαρμακεία και ποιες ασθένειες θα αφορούν.

Ήδη σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα τεθεί το νέο πλαίσιο για τη διάθεση των σκευασμάτων.

Αναμένεται πάντως να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τους ασθενείς όπως και με τα ογκολογικά φάρμακα αλλά και με τα φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση που ήδη είναι προσβάσιμα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η διαδικασία παράδοσης από ιδιωτικά φαρμακεία είναι απλή: Ο δικαιούχος περίθαλψης αφού παραλάβει τη συνταγή από τον ιατρό του ή ενημερωθεί για τον κωδικό συνταγής (barcode) μπορεί να καταχωρήσει το αίτημα του για την παραλαβή του φαρμάκου του από ιδιωτικό φαρμακείο με την είσοδο του στην εφαρμογή διάθεσης ΦΥΚ (https://fyk.eopyy.gov.gr/) και μέσω του TAXIS NET να τα παραλάβει.

Οι αντιρρήσεις

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από την άλλη, εδώ και χρόνια είναι αντίθετοι στη διάθεση των σκευασμάτων από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς εκφράζουν φόβους ότι πολλά φάρμακα θα προωθούνται στο σύστημα των παράλληλων εξαγωγών.

Θα εξάγονται δηλαδή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η τιμή διάθεσης τους είναι πιο συμφέρουσα, με συνέπεια όμως να μην μπορούν να βρουν τις θεραπείες τους οι Έλληνες ασθενείς.

Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου έχει επισημάνει στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα πρέπει να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην φεύγουν τα φάρμακα εκτός χώρας και δεν έχουν πρόσβαση οι ασθενείς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια καταγράφεται ταλαιπωρία για τους ασθενείς οι οποίοι περιμένουν σε ουρές για να παραλάβουν το φάρμακό τους. Ένα φαινόμενο που περιορίστηκε στην πανδημία καθώς αξιοποιήθηκαν τα ψηφιακά συστήματα για να κλείνονται τα ραντεβού.

Exit mobile version