Αγρότες: Προς εκτόνωση εντός κι εκτός συνόρων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες αναμένεται να αποχωρήσουν από τα μπλόκα σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Με την ψυχή και το σώμα στα μπλόκα βρέθηκαν τη Δευτέρα οι Έλληνες αγρότες σε πολλές επαρχιακές πόλεις, αλλά με το μυαλό και το βλέμμα στις Βρυξέλλες εκεί όπου διεξήχθη το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. και από όπου προέκυψαν οι ειδήσεις που αφορούν στο μέλλον τους και γενικότερα ολόκληρου του κλάδου.

Μάλιστα, σχεδόν ταυτόχρονη ήταν η αποχώρηση τόσο των αγροτών από το κέντρο των Βρυξελλών, όσο και των Ελλήνων από τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας λάβει τα πρώτα θετικά μηνύματα για εξεύρεση λύσης στα προβλήματά τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Αρχικά αποχώρησαν τα περίπου 1.000 τρακτέρ που βρίσκονταν στην πλατεία Σούμαν της Βελγικής πρωτεύουσας, μπροστά από το κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ και της Κομισιόν.

Αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές

Στην απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ και η ολοκλήρωσή της πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, έφτασε το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και τις «πιέσεις» που άσκησε η Ελλάδα υπέρ των αγροτώνμέσα από μία σειρά προτάσεων.

Από τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ έγινε το «πρώτο βήμα», αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων προς τους αγρότες, και όπως ανέφερε ο Βέλγος υπουργός αρμόδιος μεταξύ άλλων και για θέματα γεωργίας, Νταβίντ Κλαρινβάλ, μετά το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες: «Η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει τον αγροτικό κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Στο τραπέζι βρέθηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλουστεύσεις σε διοικητικές κυρίως διαδικασίες με την Ελλάδα να προσέρχεται με 19 προτάσεις. Χαρακτηριστικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγών και τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση.

Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση. Η προεδρία του Συμβουλίου αποστέλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της Επιτροπής να κάνει την αναθεώρηση στην παρούσα θητεία (πριν τις ευρωεκλογές). Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κρατών μελών πρόκειται να καταλήξουν στο κείμενο της αναθεώρησης. Η σημερινή μέρα κρίθηκε σημαντική, καθώς άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη όλης αυτής της διαδικασίας.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Εκτός από τις παρεκκλίσεις από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απλοποίηση διαδικασιών που έχει προτείνει η Κομισιόν, τα μέτρα περιλαμβάνουν προτάσεις των κρατών μελών για περισσότερη ευελιξία και κίνητρα, παρά ποινές, όσον αφορά περιβαλλοντικά κριτήρια, αύξηση της de minimis ενίσχυσης (πρόκειται για ειδικό καθεστώς ενίσχυσης), καθώς και ανακατεύθυνση των σιτηρών της Ουκρανίας ξανά σε αγορές τρίτων χωρών.

Οι υπουργοί Γεωργίας συμφώνησαν πως οι πρώτες προτάσεις της Κομισιόν για ευελιξίες στην εφαρμογή του προτύπου GAEC 8 για το ποσοστό αγρανάπαυσης, και το non-paper για την απλοποίηση των διαδικασιών που περιλαμβάνει κάποια πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα, είναι μια καλή αρχή.

Οι υπουργοί ωστόσο ζήτησαν πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως αυξημένη ευελιξία και για τα πρότυπα GAEC 6 (διατήρηση της οργανικής ύλης του εδάφους), GAEC 7 (εναλλαγή καλλιεργειών) και GAEC 8 (αγρανάπαυση), απλοποίηση των διαδικασιών για προσαρμογή των στρατηγικών σχεδίων, καλύτερο συντονισμό των ελέγχων, επανεξέταση του άρθρου 120 της ΚΑΠ, καθώς και αυξηση της de minimis ενίσχυσης.

Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών

Μάλιστα, μετά το τέλος της συνόδου, ο Βέλγος υπουργός και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, είχαν συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι:

  • δίκαια εισοδήματα,
  • μείωση διοικητικών βαρών,
  • τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και
  • αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση αγροτών από το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης στο κέντρο των Βρυξελλών, μπροστά στα κτήρια του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Κομισιόν. Κατά τις διαδηλώσεις, εκατοντάδες τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια.

Απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων και αποχωρούν σταδιακά

Εξάλλου, σε νέο συμβολικό αποκλεισμό στο τελωνείο των Ευζώνων προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες εντός των συνόρων. Συγκεκριμένα, οι αγρότες απέκλεισαν από τις 8 το βράδυ και για πάνω από μια ώρα τη λωρίδα εισόδου των φορτηγών στη χώρα. Το μεσημέρι, αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο για δύο ώρες.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες αγρότες άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στα χωράφια τους, αν και ακόμη δεν υποχωρούν από τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Έλληνες αγρότες, το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρεται πως την Τετάρτη (28/2) θα συμμετέχουν πολύμορφα σε όλη την χώρα στην 24ωρη πανεργατική απεργία. Παράλληλα, έδωσαν νέο ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Κιλελέρ, με αφορμή την 114η επέτειο, «για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για εμάς και για όλο το λαό μας».

Από την Καρδίτσα οι αγρότες έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι περιμένουν στις 11 Μαρτίου στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λύσεις στα προβλήματά τους.

Εξάλλου, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες αναμένεται να αποχωρήσουν από τα μπλόκα σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα, ωστόσο θέλουν να μάθουν τι θα γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα, τη λίμνη Κάρλα και τις χαμένες καλλιέργειες από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel.

 

 

Exit mobile version