21 Απριλίου, 2024

Αγρότες: Όλα έτοιμα για τη κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Eurokinissi

Αντίστροφη μέτρηση για το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Συνεχίζουν οι αγρότες όλης της χώρας την κάθοδό τους προς την Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης την Τρίτη. Οι αγρότες συναντούνται σήμερα στο Κάστρο Βοιωτίας και θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί για την Αθήνα μέσω του Πλατύκαμπου από την παλιά Εθνική Οδό για να βρεθούν στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια να κινηθούν προς την πλατεία Συντάγματος.

Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι στο Κάστρο Βοιωτίας που θα είναι το σημείο συνάντησης πρόκειται να συγκεντρωθεί τριψήφιος αριθμός τρακτέρ, αλλά και 70 λεωφορεία με περίπου 5.000 αγρότες να κατευθυνθούν στην πρωτεύουσα. Οι αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα θα κατέβουν στο συλλαλητήριο με πούλμαν και αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι σχεδιάζουν να φορτώσουν τρακτέρ στις νταλίκες.

Ακόμα, λεωφορεία θα ναυλώσουν και οι παραγωγοί από την Πελοπόννησο. Οι Κρητικοί αγρότες θα αναχωρήσουν το βράδυ από το Ηράκλειο και τα Χανιά προκειμένου να είναι αύριο το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Κομβόι με τρακτέρ στην ΠΑΘΕ

Ειδικότερα και όπως αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Τριαντάφυλλος Τσιλούλης αγρότες από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία περιοχές της Αττικής αλλά ακόμα και από τη Θεσσαλία θα φτάσουν κομβόι με τα τρακτέρ τους στα διόδια των Αφιδνών μέσω της ΠΑΘΕ.

Από εκεί θα αναλάβει η αστυνομία να μεταφέρει τρακτέρ και νταλίκες στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να δημιουργηθεί η μικρότερη δυνατή κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Με βάση το σχεδιασμό των αγροτών σε κάποιο σημείο της Λεωφόρου Κηφισίας οι νταλίκες θα ξεφορτώσουν τα τρακτέρ, ώστε όλα μαζί κομβόι να φτάσουν έξω από τη Βουλή. Εκεί αναμένεται να φτάσουν γύρω στις 12:00 το μεσημέρι.

«Στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουμε το συλλαλητήριό μας. Θα στηθεί μία εξέδρα και θα μιλήσουν από αυτήν εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και πολλών φορέων, τους οποίους έχουμε καλέσει. Θέλουμε κοντά μας και τους πολίτες της Αθήνας. Να βρεθούν εκεί και να διαμαρτυρηθούν μαζί μας. Σχεδιάζουμε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Μετά τις ομιλίες θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τα αιτήματά μας. Το βράδυ θα κοιμηθούμε στην πλατεία και μέσα στα τρακτέρ μας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα δεν πρόκειται να συναντηθούμε με κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η κινητοποίησή μας έχει τη μορφή διαμαρτυρίας. Το πρωί της Τετάρτης θα φύγουμε από την Αθήνα, με τον ίδιο τρόπο που θα φτάσουμε εκεί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλούλης.

Φόβοι για επεισόδια και ομάδες περιφρούρησης

Κατά τον ίδιο, αυτό που φοβίζει τους αγρότες, είναι, μήπως στο συλλαλητήριο παρεισφρύσουν εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία προκαλέσουν επεισόδια. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης από τους αγρότες, οι οποίες θα ενημερώνουν τους επικεφαλής, αν δουν ύποπτες κινήσεις από κάποιους.

«Θέλουμε να κάνουμε μία απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο. Ο φόβος μας είναι, μήπως μπουν στο συλλαλητήριο ακραία στοιχεία και με επεισόδια κάνουν κακό στον αγώνα μας. Αν δούμε τέτοιους, θα τους απομονώσουμε αμέσως. Θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης, κυρίως από νέους σε ηλικία αγρότες, οι οποίοι θα ενημερώνουν αμέσως τους διοργανωτές, αν πάει να ξεσπάσει κάποιο επεισόδιο», τονίζει ο κ. Τσιλούλης.

Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά τη διάρκεια παραμονής των αγροτών στην Αθήνα, συνάδελφοί τους θα κλείνουν για λίγη ώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνοριακά τελωνεία, λιμάνια και δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά τα μέτρα της Τροχαίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για τα ακριβή μέτρα Τροχαίας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα (19/2) ο επικεφαλής του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου.

Λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο χάρτης της καθόδου των αγροτών

 

Ο χάρτης της καθόδου των αγροτών
Ο χάρτης της καθόδου των αγροτών

Μητσοτάκης: Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο του Star, τονίζοντας πως είναι δικαίωμα των αγροτών να κατέβουν στο Σύνταγμα και ζητώντας συντονισμό τους με την αστυνομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σχετικά στο θέμα των αγροτών ανέφερε ότι πολλά αιτήματά τους είναι δικαιολογημένα.

Είπε ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι διαχρονικό και πως η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με μικτά κλιμάκια και έχει περιορίσει αρκετά την έκτασή του προβλήματος, ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, και με αυτόν τον τρόπο σε ένα βαθμό έχουν «αποσβέσει» και τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Εκεί πράγματι, στις ελληνοποιήσεις, είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.«Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει. Τι βλέπω, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι μία ένδειξη αρκετά ενθαρρυντική πια; Ότι χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες και καινούριους τρόπους επικοινωνίας, βλέπω για πρώτη φορά αρκετούς παραγωγούς οι οποίοι έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας προϊόντα σε αυτούς. Βοηθά και το γεγονός πια ότι και οι ταχυμεταφορές εξελίσσονται, όχι μόνο στην χώρα μας, παγκοσμίως. Και αυτός, ξέρετε, είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων και διεκδίκησης και από τους καταναλωτές καλύτερων τιμών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ξέρετε, πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, ψάχνει την καλύτερη προσφορά, ψάχνει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Όμως μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής, μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει, να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές».

Ενόψει της αυριανής κινητοποίησης των αγροτών ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας.

«Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε και σημείωσε: «Πάντα η προϋπόθεση είναι πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα.

Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η δέσμευσή του είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες.

«Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή», συμπλήρωσε.

Και σημείωσε: «Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό. Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για εμένα πρέπει να σας πω ότι το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας…».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως όταν πάει για διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πει «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα».

Αυγενάκης: Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί διάλογο

Μια ημέρα πριν το «ραντεβού» των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο συλλαλητήριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τονίζει ξανά «πως η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια τη λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών, προσθέτοντας πως η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συνεννόηση και συναινετική διάθεση».