Αφγανιστάν: Απίστευτη εικόνα με 600 πρόσφυγες μέσα σε αμερικανικό μεταγωγικό – Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις

Αφγανιστάν: Απίστευτη εικόνα με 600 πρόσφυγες μέσα σε αμερικανικό μεταγωγικό – Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις

Αναμένεται ένα νέο προσφυγικό κύμα

Ακόμη μια εικόνα από το Αφγανιστάν, από την απόγνωση εκατοντάδων ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα τους μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Το νέο συγκλονιστικό πλάνο καταγράφηκε μέσα στο αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό C-17, που επρόκειτο να φύγει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν για το Κατάρ το βράδυ της Κυριακής (15.08.2021). Είχαν περάσει μόλις λίγες ώρες αφού οι Ταλιμπάν είχαν μπει στην αφγανική πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, πρόσφυγες μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία 20 χρόνια μετά την πτώση τους, στοιβάχτηκαν στο αμερικανικό μεταγωγικό με την ελπίδα να φύγουν από το Αφγανιστάν για να βρουν ένα καλύτερο αύριο.

 

Γυναίκες, άνδρες, παιδιά. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μπήκαν στο αμερικανικό C-17 για να φύγουν. Το φορτίο ήταν τεράστιο για το μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού, πλησίασε το ρεκόρ επιβατών που έχουν μεταφερθεί ποτέ με μεταγωγικό της Boeing. Και ενώ το C-17 δεν επρόκειτο να παραλάβει, για να μεταφέρει εκτός Αφγανιστάν τόσο κόσμο, το πλήρωμα δεν θέλησε να εκδιώξει τους πρόσφυγες από το αεροπλάνο. Και αποφάσισαν να τους αφήσουν…

Δείτε την συγκλονιστική εικόνα

Στο μεταξύ, στρατιωτικά αεροσκάφη που εκκενώνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν άρχισαν να απογειώνονται ξανά το πρωί της Τρίτης (17.08.2021), δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας.

Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει τη Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.

Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην ελληνική πλευρά, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και η Τουρκία αναδεικνύεται σε σημαντικό παίχτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα. Ο ρόλος της Άγκυρας αναβαθμίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανοίγει η συζήτηση για τη βοήθεια που θα δοθεί σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν προκειμένου να υποδεχθούν τους πρόσφυγες (και να μην υπάρξει ρεύμα προς την Ε.Ε). Η Αθήνα αναμένεται να υποστηρίξει μία τέτοια ευρωπαϊκή πρόταση, με την κυβέρνηση να «κοιτά» και προς τη συμφωνία του 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και επομένως μπορούν να επιστρέψουν μετανάστες από ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα προβλεπόταν οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα, ενώ η Ε.Ε. θα υποδέχονταν από την πλευρά της πρόσφυγες από τη Συρία (λόγω της κατάστασης που επικρατούσε τότε). Ωστόσο, η συμφωνία είχε πολλά τρωτά σημεία, με την Τουρκία να μην δέχεται στην πράξη επιστροφές από την Ελλάδα ενώ οι ροές προς τα νησιά και τον Έβρο αυξομειώνονταν ανάλογα και με το σχεδιασμό της Άγκυρας.

Επικαιροποίηση της συμφωνία στο τραπέζι

Μια επικαιροποίηση αυτής της συμφωνίας αναμένεται να μπει στο τραπέζι, ωστόσο μέχρι τότε τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να διαχειριστούν ένα ακόμα θέμα. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση το Αφγανιστάν δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής χώρα» για την επιστροφή όσων έχουν έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος και ήδη μια σειρά κρατών (όπως η Γερμανία και Ολλανδία) δεν προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις.

Πάντως, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το μεγάλο ερώτημα είναι ποια «ανταλλάγματα» θα ζητήσει η Τουρκία, που έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για να αποκομίσει οφέλη. Να σημειωθεί πως η Άγκυρα φιλοδοξεί να είναι μία από τις χώρες που θα έχουν σημαντικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό παιχνίδι. Υπενθυμίζεται πως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ είναι μία από τις χώρες που διατηρεί ανοιχτή την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν.

 Αφγανιστάν: Απίστευτη εικόνα με 600 πρόσφυγες μέσα σε αμερικανικό μεταγωγικό - Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις

Μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έδωσε πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Μίλησε για «ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν», ενώ σημείωσε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος «όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη».
Από σήμερα ξεκινά ένας κύκλος συνεδριάσεων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, καθώς δεν αναμενόταν πως θα είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις. Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα επίσης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Το θέμα μπαίνει αύριο και στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί ψηφιακά. Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Exit mobile version