Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη, που θα κρίνει και τη συνέχεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και διατηρεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών θέτοντας ως στόχο την εδραίωση του καλού κλίματος.
Σε ετοιμότητα για πιθανό εκτροχιασμό της επίσκεψης
Λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος στρώνει το δρόμο με μηνύματα φιλίας και επωφελούς συνεργασίας. Ο Ερντογάν αναμένεται να μείνει πέντε με έξι ώρες στην Αθήνα, ενώ δεν θα γίνουν ερωτήσεις μετά τις κοινές δηλώσεις με τον Μητσοτάκη με το σχεδιασμό από πλευράς Αθήνας να είναι εξαιρετικά προσεκτικός προκειμένου να αποφευχθεί μία ανάλογη με το Βερολίνο παρουσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα στο OPEN, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Αυτά θα κριθούν από την παρουσία του Ερντογάν στην Ελλάδα και τις δημόσιες δηλώσεις που θα κάνει.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που θα ανοίξει την ατζέντα της επίσκεψης. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν θέλει να επαναληφθεί ο ιστορικός καβγάς που είχε γίνει το 2017 ανάμεσα στον Ερντογάν και τον τότε ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο.
Τι περιμένει η ελληνική πλευρά
Με την υπογραφή συμφωνιών σε μία σειρά από τομείς από τη μετανάστευση μέχρι τον τουρισμό να αποτελεί για την Αθήνα το μόνο ρεαλιστικά απτό αποτέλεσμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ρίχνει μεγάλο βάρος εκεί. Το ίδιο κλίμα όμως υπάρχει και στην Τουρκία όπως αποτυπώνεται σε σχετικά ρεπορτάζ.
Τα δύσκολα θέματα, δηλαδή οι διαφορές μας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν θα θιγούν προς το παρόν, τουλάχιστον από την Αθήνα, αφού ζητούμενο είναι η ηρεμία στα σύνορα.
Και στην Τουρκία, πάντως, υπάρχουν φωνές που κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά την ελληνοτουρκική προσέγγιση με επίκεντρο την κούρσα του εξοπλιστικού ανταγωνισμού.
Ερώτημα παραμένει εάν ο Τούρκος Πρόεδρος θελήσει να επισκεφθεί την Θράκη, αίτημα που δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην ελληνική πλευρά.