Παρότι η ομιλία Κασσελάκη ενώπιον της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο (11/11) εκφωνήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, με σφοδρή επίθεση κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και με τελεσίγραφο μίας εβδομάδας για να αποφασίσει η ΚΕ διαγραφές ή δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματος, την Κυριακή, εκ των πραγμάτων, τελείωσαν και οι δύο «απειλές» του προέδρου, με την αποχώρηση της «Ομπρέλας».
Τα θέματα που προκύπτουν με την αποχώρηση της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, αφενός δεν έχει νόημα η συζήτηση και οι διαγραφές, αφετέρου, όμως, και τα πιο κοντινά του στελέχη, οι «νεοπροεδρικοί», μεταξύ αυτών και άνθρωποι που μιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, τού είχαν δώσει ένα σχέδιο απόφασης της κεντρικής επιτροπής που, ουσιαστικά, τον καλούσαν να δηλώσει ρητά ότι, και στο μέλλον δε θα είναι αποδεκτά τα δημοψηφίσματα ως μοχλός κατάργησης του καταστατικού και των πειθαρχικών διαδικασιών που αυτό προβλέπει.
Η «ευελιξία» Κασσελάκη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN, ο Κασσελάκης φαίνεται ότι έχει επιδείξει μία λειτουργική «ευελιξία». Από τη μία, ήταν σίγουρο ότι θα καταψηφίσουν τη διαμόρφωση για πειθαρχικό έλεγχο από το δημοψήφισμα, τα στελέχη που είχαν μία καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Τι συνέβη κατά τη συνεδρίαση; Μετά από αρκετή συζήτηση και διαβουλεύσεις σε σχέση με το περιεχόμενο της τροπολογίας, ο νέος πρόεδρος υιοθέτησε, μεν, την τροπολογία, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν αποκλείει, στο μέλλον, το ενδεχόμενο να επικαλεστεί και πάλι το καταστατικό για να επαναφέρει ένα δημοψήφισμα. Με μία πολύ προσεκτική διατύπωση, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επαναφέρει» τον πειθαρχικό έλεγχο στην επιτροπή δεοντολογίας, στην οποία επιτέθηκε χθες, με κριτική για χρονοκαθυστέρηση, επισημαίνει, όμως, ότι θα σεβαστεί πλήρως το καταστατικό – με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Δεν παραδίδουν τις έδρες τους Τσακαλώτος – Πέρκα
Καμία διάθεση να επιστρέψουν τις έδρες τους δεν έχουν οι δύο βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, αλλά αποχώρησαν σήμερα με το κόμμα καθώς συνυπέγραψαν το κείμενο της «Ομπρέλας». Παρά την «εντολή» Κασσελάκη από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής για επιστροφή των κοινοβουλευτικών εδρών στο κόμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέττη Πέρκα ξεκαθαρίζουν πως εξελέγησαν για να υπερασπιστούν τις περιοχές τους και τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο στην ριζοσπαστική Αριστερά.
Πιο συγκεκριμένα, με μία σύντομη δήλωσή της η -ανεξάρτητη πλέον- βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα , σημειώνει ότι, «έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστική Αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κινείται ακριβώς στην ίδια γραμμή σημειώνοντας: «Εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα συνεχίσω να το κάνω».
Οι δύο βουλευτές, όπως έκαναν σαφές και με το κείμενο της «Ομπρέλας» το οποίο συνυπέγραψαν, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη είναι ένα εντελώς διαφορετικό κόμμα από εκείνο που επέλεξαν οι ψηφοφόροι τους και δεν εκφράζει την Αριστερά.
Πολύ σκληρή κριτική από τους βουλευτές της «ομάδας Αχτσιόγλου»
Την ίδια στιγμή, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της κίνησης «6+6», οι οποίοι μένουν στο κόμμα (τουλάχιστον προς το παρόν), ωστόσο ασκούν δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κείμενο υπογράφουν 7 βουλευτές του κόμματος και πιο συγκεκριμένα η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη και η Θεανώ Φωτίου.
Σύμφωνα με το Χρήστο Τσιγουρή και το ρεπορτάζ του για το OPEN, υπάρχουν ακόμα ένας ή δύο βουλευτές που είναι κοντά στις απόψεις που εξέφρασε η «ομάδα Αχτσιόγλου», αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα επίσημα.
Η εντολή Κασσελάκη για επιστροφή των εδρών
«Καλώ τους βουλευτές να δώσουν τις έδρες πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας», ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Πλέον δεν τίθεται θέμα για διαγραφές, οπότε δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Πάντα ίσχυε και πάντα ισχύει το καταστατικό του κόμματος».
Πρόσθεσε επίσης ότι «το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει και με μένα πρώτα απ’ όλους» Όπως είπε είναι πλήρως σύμφωνος με το κείμενο που θα ακολουθήσει από την Επιτροπή Απόφασης: «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Αυτό είναι σημαντικό και για μένα και για όλους. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Συντρόφισσες και σύντροφοι σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα και χθες και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος… Αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Είναι μια καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος».