Έρχεται ο φόρος φυσικών καταστροφών μετά την κακοκαιρία Daniel – Τα σενάρια για τον τρόπο επιβολής του
Η κυβέρνηση αξιολογεί εκ νέου τις παροχές που ήταν διατεθειμένη να ανακοινώσει δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καθώς ο προγραμματισμός της άλλαξε ριζικά εξαιτίας του υψηλού κόστους της αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία. Την ίδια στιγμή γίνεται σαφές πως το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πρόσθετα έσοδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Σίσκου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, από την κυβέρνηση εξετάζεται ένας φόρος φυσικών καταστροφών, ώστε να αυξάνονται τα αποθεματικά του κράτους και να υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα για την αποκατάσταση ζημιών αντίστοιχων με αυτές που είδαμε στην πρόσφατη κακοκαιρία.
Ήδη, από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ο λογαριασμός είναι πάρα πολύ μεγάλος και, ενώ η κυβέρνηση εξασφάλισε ένα ευρωπαϊκό «πακέτο» πρέπει να βγουν χρήματα και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ειδικού φόρου για φυσικές καταστροφές ο οποίος θα είναι στοχευμένος στους περισσότερο ισχυρούς οικονομικά.
Δεν αποκλείονται τα φυσικά πρόσωπα
Από τα διάφορα σενάρια που εξετάζονται δεν αποκλείονται ούτε τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι πολίτες.
Πάντως, αυτή τη στιγμή, το μεγάλο βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις και, μάλιστα, στις πολύ μεγάλες. Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για έναν φόρο αναλογικό στην επιβολή του οποίου δεν αποκλείονται κάποια φυσικά πρόσωπα, σε κάθε περίπτωση, όμως, βγαίνουν από την εξίσωση οι πιο ευάλωτοι οικονομικά – είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις. Από τα σενάρια που έχουν εξετασθεί είναι να υποβληθεί φόρος στα υπερκέρδη πολύ μεγάλων επιχειρήσεων ή ακόμα και ο εθελοντικός χαρακτήρας ενός ταμείου στο οποίο, είτε επιχειρήσεις είτε ιδιώτες θα μπορούν να συνεισφέρουν για τις φυσικές καταστροφές.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις επόμενες ώρες και οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν, το Σάββατο το απόγευμα, στη ΔΕΘ.