Μπουρεκάκια Καισαρείας
Μια μεζεκλίδικη εκδοχή της πίτας Καισαρείας είναι αυτά τα παστουρμαδοπιτάκια. Απίστευτα νόστιμα και τραγανά, σερβίρονταν πάντα σε γιορτές στα Φάρασα.
Αυτή η εκδοχή είναι ό,τι πρέπει για κέρασμα, μπουφέ ή για σνακ. Το φύλλο Βηρυτού, γνωστό και ως πολίτικο, είναι ιδιαίτερα λεπτό, λεπτότερο και από κρούστας, και είναι το ιδανικό για τη συνταγή. Η υφή και η λεπτότητά του δεν το αφήνουν να απορροφήσει λάδι στο (σύντομο) τηγάνισμα, κι έτσι τα πιτάκια γίνονται πολύ τραγανά αλλά και στεγνά εξωτερικά, δίχως βαριά
Υλικά
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για τα μπουρεκάκια ξεκινάμε με την γέμιση και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, τον παστουρμά, την ντομάτα, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό και αν θέλουμε και πιπέρι.
Για τα πιτάκια
- Ξετυλίγουμε προσεκτικά όλα μαζί τα φύλλα (κάθε συσκευασία περιέχει 13-15 φύλλα) σε μια καθαρή, επίπεδη επιφάνεια, και όπως είναι όλα μαζί το ένα ακριβώς πάνω στο άλλο, τα κόβουμε σε 3 ίσες λωρίδες κατά μήκος της μακριάς πλευράς τους.
- Έτσι, θα έχουμε συνολικά 30 ή 45 φύλλα, ανάλογα με το αν η συσκευασία περιέχει 13 ή 15 φύλλα αντίστοιχα.
- Στη μια στενή άκρη κάθε λωρίδας φύλλου βάζουμε από 1 κουτ. σούπας γέμιση
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, φέρνοντας και τις πλαϊνές άκρες του προς τα μέσα, για μη βγει έξω η γέμιση
- Βρέχουμε λίγο την άκρη του φύλλου για να κολλήσει.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
- Βάζουμε μπόλικο σπορέλαιο σε βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
- Τηγανίζουμε τα μπουρεκάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.