Ελλάδα – Ιράν: Πώς ξέσπασε το διπλωματικό επεισόδιο με τα τάνκερ, αντίποινα, χαμός στο twitter
Πώς ξέσπασε έντονο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιράν;
Σε αντίποινα προχώρησε το Ιράν, απαντώντας στην παράνομη κατάσχεση, υπέρ των ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου περίπου 115.000 τόνων από υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο, που είχε καταπλεύσει τον Απρίλιο στον κόλπο της Καρύστου, λόγω τεχνικών προβλημάτων και κακοκαιρίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές του Ιράν, το ναυτικό σκέλος των Φρουρών της Επανάστασης, κατέλαβε δύο τάνκερ ιδιοκτησίας ελλήνων εφοπλιστών, και συγκεκριμένα τα Delta Poseidon ιδιοκτησίας Διαμαντή Διαμαντίδη, με 25μελές πλήρωμα, δύο εκ των οποίων ναυτικών είναι έλληνες, και Prudent Warrior ιδιοκτησίας Σπύρου Πολέμη, με 23μελές πλήρωμα, εκ των οποίων εννέα έλληνες, ο ένας εκ Κύπρου.
Σε διάβημα προς τον πρέσβυ του Ιράν στην Αθήνα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.
Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους».
Υπενθυμίζεται ότι «πειρατεία» είχε χαρακτηρίσει και το Ιράν την κατάσχεση, υπέρ ΗΠΑ, του πετρελαίου του.
Πρόκειται προφανώς για αντίποινα μετά την παράνομη κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου που είχε δεσμευτεί στις 19/4 με το πρόσχημα ότι ανήκε σε ρωσική τράπεζα , στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που όμως είναι ψευδές, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», στις 21/4 αρχικά επετράπη στο δεξαμενόπλοιο να συνεχίσει το ταξίδι του, αφού από τα έγγραφα του προέκυψε ότι στις 17/3, πριν τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του και είχε μεταβιβαστεί σε εταιρία στην οποία δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Παρ όλα αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, βάσει των παρανόμων και μονομερών κυρώσεων που έχει επιβάλλει στο Ιράν. Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στις 20/5 το Πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια. Η μετάγγιση έγινε, μάλιστα, ενώ εκφράστηκαν, από το λιμενικό, ανησυχίες γιατί σε κλειστό κόλπο, όπως της Καρύστου, είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.
Κυβερνητικές πηγές: Ακολουθήσαμε τις διεθνείς συμβάσεις
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την “πειρατεία” των δύο ελληνικών πλοίων και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση των πληρωμάτων και να λήξει το συγκεκριμένο ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως στις 20 Απριλίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε αίτημα δικαστικής συνδρομής των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ. Το αίτημα αφορούσε την κατάσχεση φορτίου πετρελαίου μετά από απόφαση που εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο. “Η διαβίβαση του αιτήματος αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που απορρέει από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας: σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και κυβέρνησης ΗΠΑ ν3771/2009, συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με αμοιβαία δικαστική συνδρομή 25/6 2003, διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για την καταστολή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2002” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως “η δικαστική συνδρομή παρεσχέθη με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης. Έναντι της απόφασης αυτής δεν ασκήθηκε αίτημα ανάκλησης και δεν δόθηκε από το δικαστήριο καμία αναστολή ή ανάκληση”.
Πως έγινε η βίαιη κατάληψη
Δύο ελικόπτερα του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκαν σε δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων “Delta Poseidon” και “Prudent Warrior” τα οποία έπλεαν κοντά στις ιρανικές ακτές. Ομάδες ενόπλων αιχμαλώτισαν συνολικά τα 48 άτομα των δύο πληρωμάτων εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες πολίτες και 1 κύπριος τους οποίους οδήγησαν στις γέφυρες των δύο δεξαμενόπλοιων.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε καταστεί εφικτή η επικοινωνία με τους υπεύθυνους της βίαιης κατάληψης.
Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν και καλεί τα πλοία ελληνικής σημαίας που πλέουν προς την συγκεκριμένη περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.
Στο Twitter γίνεται… του βαποριού απ’ την Περσία
Στο Twitter, το χάσταγκ #Iραν είναι το πιο δημοφιλές και οι χρήστες καταφέρονται με σφοδρότητα κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Αγαπητέ @kmitsotakis θέλουμε διάγγελμα απο Μαραθώνα με background μακονομάχους.
( μέχρι την Δευτέρα σε παρακαλώ γιατί Τρίτη ανεβάζουμε στο zaraleakstv όπως ξέρεις ) #Ιραν— Χριστοφ. Ζαραλικος (@zaralikos) May 27, 2022
Ειναι πολυ σοβαρό κ μπορει να εξελιχθεί σε καταιγίδα. Στον Κολπο υπαρχουν αυτη την στιγμη 17 ελληνικα πλοια. Στο #Ιραν ειναι εγκατεστημενες μεγαλες ελληνικες επιχειρήσεις. Πηρε χρόνια για να χτιστει αυτη η σχεση. Απαιτειται συνεση κ προσοχη. Μετραει το δικό μας συμφερον. Μόνο
— Kotrotsos Serafeim (@serkot65) May 27, 2022
Το Ιράν την περίοδο της μνημονιακής κρίσης κάλυπτε την μισή ανάγκη της Ελλάδας σε πετρέλαιο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε μονομερώς, χωρίς να υπάρχουν ευρωπαϊκές κυρώσεις και με την Ευρώπη να ελπίζει σε αγορά πετρελαίου από Ιράν, να κατάσχει ιρανικό πετρελαιοφόρο στην Εύβοια.
— Giorgos Stamatis (@stamgeo81) May 28, 2022
Με ποια χώρα θα θέλατε να τσακωθούμε από βδομάδα;#Ιραν #ΜΕ_ΤΟΝ_ΚΥΡΙΑΚΟ #ΜΕ_ΤΟΝ_ΗΛΙΘΙΟ_ΚΥΡΙΑΚΟ
— Bouzoukas (@bouzoukas) May 28, 2022
Τα γεγονότα στον Περσικό με το #Ιραν, η εμπλοκή και με τους #Περσες, το μέτωπο που ανοίγει και με την #Τεχερανη, είναι συναγερμός: Η πολιτική “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκθέτει τη χώρα και το λαό σε μεγάλους κινδύνους,
— Μπογιόπουλος Νίκος (@NMpogiopoulos) May 28, 2022
Οι διπλωματικές νίκες συνεχίζονται. Αν δεν γίνουν εκλογές σύντομα, δν θ έχει μείνει όχι πόμολο, θ εχουν αλλάξει τ σύνορα μς. Είναι επικίνδυνος! #τι_ψηφισατε_ρε_μαλακες #ιραν #μμε_ξεφτιλες
Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων από Ιρανούς στον Περσικό Κόλπο https://t.co/4UrgYXAw0h— Pikos Apikos (@PikosApikos_1) May 27, 2022
https://twitter.com/ArisDimitrako/status/1530268398713720833?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1530268398713720833%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fimes.gr%2F2022%2F05%2Fellada-iran-tanker-petrelaio%2F
Καθίστε κ θα δείτε με τις μαλ@κιες του κουλη, στο τέλος θα εχουμε καλες σχέσεις μονο με τη Βόρεια Μακεδονία.#Ιραν #κυβερνηση_τσιρκο
— aka.nicostratos (@ANicostratos) May 27, 2022
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύσκολα χρόνια 2010-2012 το #Ιράν ήταν η μόνη χώρα που πωλούσε στην Ελλάδα πετρέλαιο με πίστωση, όταν οι άλλες χώρες αρνούνταν.
— Aris Dimitrakopoulos (@ArisDimitrako) May 27, 2022
Μήπως,λέω μήπως,αν αναθέταμε τον σχεδιασμό της εξωτερικής μας πολιτικής σε έναν τυχαίο μαθητή δευτέρας δημοτικού είχαμε καλύτερα αποτελέσματα; #Ιραν
— Greg Kafetzo (@GregKafetzo) May 27, 2022
Έχουμε μία κυβέρνηση επικίνδυνη για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα.-
Ο Μητσοτάκης λειτουργεί αποκλειστικά με βάση το προσωπικό του συμφέρον, και όταν θα εγκαταλείψει τη χώρα με ελικόπτερο θα είναι αργά για να το καταλάβουμε. #Ιρανhttps://t.co/eLQDKmaq7v— IosifKapa (@IosifKapa) May 27, 2022