24 Νοεμβρίου, 2024

Εθνικός πένθος: Γιατί πραγματικά ακυρώνεται η μαθητική παρέλαση

Εθνικός πένθος: Γιατί πραγματικά ακυρώνεται η μαθητική παρέλαση

Γιατί πραγματικά ακυρώνεται η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης;

Δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, καθώς η 27η Οκτωβρίου κηρύχθηκε ως ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

“Μετά την κήρυξη από τον Πρωθυπουργό της Χώρας της 27ης Οκτωβρίου ως ημέρας εθνικού πένθους για την εκδημία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού, πρώην Υφυπουργού, πρώην Νομάρχη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς και Βουλευτή, Φωτεινής Γεννηματά, δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη”, αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη είναι εκτός ελέγχου, οπότε η ακύρωση της μαθητικής παρέλασης, ακόμα και για αυτόν τον τραγικό λόγο, μόνο να βοηθήσει την πόλη μπορεί.

Εθνικό πένθος: Τι είναι και πότε κηρύσσεται

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται εθνικό πένθος την Τετάρτη (27/10), ημέρα της κηδείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Η σορός της Φώφης Γεννηματά θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 μετά το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ αμέσως μετά θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

Η ταφή θα τελεστεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Εθνικό πένθος – Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι εθνικό πένθος μπορεί να κηρύξει επίσημα η κυβέρνηση ενός κράτους και αυτό γίνεται προκειμένου να εκφραστεί ο πόνος και η λύπη μετά από τον θάνατο είτε πολλών ανθρώπων λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικού χτυπήματος είτε μετά την απώλεια κάποιου ιδιαίτερα σημαντικού (για ένα έθνος ή ένα λαό), ανθρώπου.

Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και δραστηριότητες μνήμης που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους, μπορεί να αποφασιστεί το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για κάποιες ημέρες καθώς και άλλες συμβολικές κινήσεις.

Τέτοιες μπορεί να είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις ή ακόμα η ανάρτηση μαύρων κορδελών, σε προσόψεις κτιρίων, κεραίες αυτοκινήτων και στην άκρη της οθόνης σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Εθνικό πένθος στη χώρα μας

Στην Ελλάδα, έχει κηρυχθεί επίσημα άλλες επτά φορές εθνικό πένθος:

Τον Μάρτιο του 1994 για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.

Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το καλοκαίρι του 2007 για τις πυρκαγιές στην Ηλεία και τον θάνατο 63 ατόμων.

Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Τον Νοέμβριο του 2017 για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική όπου έχασαν την ζωή τους 23 άνθρωποι.

Τον Ιούλιο του 2018 για τις πυρκαγιές στην Αττική και τους νεκρούς στο Μάτι.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Reduce bounce rates