25 Νοεμβρίου, 2024

Το μεγάλο «κόλπο» με τα μετρητά στην Ελλάδα: Ποιο το σχέδιο για πλήρη κατάργησή τους

Το μεγάλο «κόλπο» με τα μετρητά στην Ελλάδα: Ποιο το σχέδιο για πλήρη κατάργησή τους

Μετρητά: Τρόπους για να πειστούν οι πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλέον καθόλου μετρητά επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Με νέα μέτρα ενισχύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εντοπισμός εικονικών αποδείξεων με νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για smartphones.

Νέα κίνητρα για να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και αλλαγές στη φορολοταρία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Καθώς το ενδιαφέρον για τις μηνιαίες κληρώσεις δείχνει να ατονεί, δρομολογούνται αλλαγές με σκοπό να αυξήσουν τη συμμετοχή των πολιτών, τόσο για να κάνουν περισσότερες πληρωμές με κάρτα, όσο και για να παίρνουν αποδείξεις από τους κλάδους που θεωρούνται «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή.

Έτσι, αντί για κληρώσεις των 1.000 ευρώ για ισάριθμους πολίτες κάθε μήνα, αναμένεται να ανακοινωθούν μεγαλύτερα ποσά για λιγότερους τυχερούς, με αύξηση στο σχετικό κονδύλι των 12 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τα ποσά αυτά δεν αποκλείεται να φτάνουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ, ενώ οι κληρώσεις ενδέχεται να γίνονται πιο συχνά, ίσως και σε εβδομαδιαία βάση ή με τζακ ποτ στις περιόδους των εορτών.

Επίσης, εξετάζεται το ενεδεχόμενο στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν πληρωμές μόνο από κλάδους που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν, όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια, συνεργεία και δαπάνες σε γιατρούς και δικηγόρους.

Μετρητά: Και με χάρτινες αποδείξεις

Παράλληλα, αναμένεται να αξιοποιηθεί μια νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για smartphones, η οποία θα ελέγχει την εγκυρότητα των χάρτινων αποδείξεων που εκδίδονται με κωδικό QR, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να τις σκανάρουν.

Εξετάζεται δε να δίνεται μπόνους σε όσους βοηθούν στον εντοπισμό εικονικών αποδείξεων, τις οποίες εκδίδουν κυκλώματα φοροδιαφυγής με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Στην περίπτωση αυτή, το μπόνους μπορεί να περιλαμβάνει ολόκληρο το ποσό ή ένα ποσό κατ’ αποκοπήν.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να λειτουργήσει παράλληλα με τις 600.000 αναβαθμισμένες ταμειακές μηχανές που θα είναι online με το Taxisnet, προκειμένου να εντοπίσει απάτες με POS που είναι συνδεδεμένα με λογαριασμούς σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, ή ακόμη και στον Ειρηνικό και την Άπω Ανατολή.

Οι χάρτινες αποδείξεις που θα σκανάρονται θα μπορούν υπό προϋποθέσιες να προσμετρώνται στη φορολοταρία ή στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο τρίμηνο 2021, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές του 2022.

Reduce bounce rates