Νέα μέτρα: Ο άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Το καλοκαιρινό plan b της κυβέρνησης
Σε μια εναλλακτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, που επιστρατεύει νέα «όπλα» για να συγκρατήσει τον δείκτη θετικότητας.
Τα μπάνια του… λαού απομακρύνουν τα νέα μέτρα
Με δεδομένο πως τον Αύγουστο παραδοσιακά κυριαρχούν τα… μπάνια του λαού, δεν είναι εύκολο να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί. Την ίδια στιγμή όμως η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού– που χθες κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ τριμήνου – δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως τον Αύγουστο θα υπάρξει μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών, με σημαντικό αριθμό πολιτών να επιλέγει τις παραλίες και να αφήνει για αργότερα την επιχείρηση Ελευθερία. Προβληματισμό προκαλεί και το ότι τις τελευταίες δύο ημέρες λιγότεροι από 40.000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου (καλύτεροι είναι οι ρυθμοί όσων αφορά στη δεύτερη δόση).
Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Να σημειωθεί πως το μέτρο αφορά προς το παρόν εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υγειονομικούς και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Σε ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή προβλέπεται πως όσοι δεν εμβολιαστούν θα μπουν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, ενώ θα γίνουν προσλήψεις ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.
«Όχι» προς ώρας σε υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών
Χθες, Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Βουλή στους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας πως σε αυτή τη φάση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ωστόσο σημείωσε πως «οι εκπαιδευτικοί εκείνοι οι οποίοι θα επιλέξουν τελικά να μην εμβολιαστούν, είναι βέβαιο ότι θα υποστούν πρόσθετη ταλαιπωρία. Θα ζητήσουμε συχνά εργαστηριακά τεστ προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη»
Ειδικότερα πρέπει να κάνουν στην αρχή της εβδομάδας ένα self test, που διατίθεται δωρεάν από το κράτος. Ωστόσο θα πρέπει να πραγματοποιείται- με ευθύνη του εργαζομένου – και ένα εργαστηριακό rapid test, το οποίο ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη (κάθε εβδομάδα).
Βασικός στόχος του μέτρου είναι να εντοπίζονται εγκαίρως τα νέα κρούσματα, ωστόσο η ρύθμιση αυτή λειτουργεί και ως κίνητρο εμβολιασμού. Υπολογίζεται πως ένας εργαζόμενος στην εστίαση και στον τουρισμό μπορεί να καταβάλλει ακόμα και 80 ευρώ το μήνα για να υποβληθεί σε rapid test σε περίπτωση που επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Επομένως η επέκταση ανάλογων ρυθμίσεων σε κρίσιμους κλάδους εκτιμάται πως θα ανεβάσει τον εμβολιαστικό ρυθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων θα εξεταστεί εκ νέου στο τέλος του καλοκαιριού. Σε περίπτωση που μέχρι τότε προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς η συμμετοχή στο εμβολιαστικά πρόγραμμα και είναι κοντά ο στόχος για τείχος ανοσίας δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ωστόσο αν διαπιστωθεί πως η θερινή ραστώνη οδήγησε σε σημαντική μείωση των ημερήσιων εμβολιασμών και σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Άλλωστε με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή μπορεί να επεκτείνεται- με υπουργική απόφαση- ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Εκτός συζήτησης το καθολικό lockdown
Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θεωρούν πως είναι εύκολη λύση τα τοπικά lockdown. Άλλωστε ακόμα και στη Μύκονο οι περιορισμοί – που είχαν σχέση με τη διασκέδαση – κράτησαν λιγότερο από δέκα ημέρες. Τα αυτοσχέδια πάρτι στο νησί των ανέμων έδειξαν πως απαιτούνται πιο σύνθετοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και να μην χαθεί το στοίχημα του τουρισμού.
Σε αυτή τη φάση συνεχίζεται η «επιτήρηση» σε άλλα νησιά, ώστε αν υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Βάρος δίνεται στην ενίσχυση των ελέγχων, ώστε φαινόμενα παραβατικότητας να αντιμετωπίζονται άμεσα.
«Μοντέλο» Πάρου – όπου μπήκαν πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις που παρανομούσαν – αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς (μάλιστα κάτι ανάλογο έγινε τις τελευταίες ημέρες και στην Τήνο). Σύμφωνα με πληροφορίες στο «μικροσκόπιο» είναι επίσης η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα.