Αλλαγές στις τράπεζες: Αλλάζουν τα πάντα σε συναλλαγές και ΑΤΜ. Τι ανακοίνωσαν
Η εποχή του κορονοϊού φέρνει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας και φυσικά μια εξ αυτών είναι και η συναλλαγή του κοινού με τις τράπεζες.
Με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας εργαζομένων στα τραπεζικά καταστήματα και των συναλλασσομένων με αυτά γνωστοποιεί ότι δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:
Αναλήψεις μετρητών έως €400. Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
Καταθέσεις μετρητών έως €1.000. Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ.
Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας.
Παρακαλείστε ακόμη, να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στα τραπεζικά καταστήματα. Εάν παρόλα αυτά καθίσταται αναγκαία η προσέλευσή σας σε τραπεζικό κατάστημα παρακαλείστε
να διαθέτετε προστατευτική μάσκα
να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού ανακοίνωσαν μια σειρά σημαντικών μέτρων στήριξης για τους δανειολήπτες, είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με κάθε τρόπο, ιδιαιτέρως εκείνων που εμφανίζουν καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών αλλά και των δανείων που είχαν ρυθμιστεί, αλλά «ξανακοκκίνισαν».
Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταγγείλει το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, προχωρώντας και σε νομικές ενέργειες.
Το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικές διοικήσεις βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για ρυθμίσεις των δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά είναι σε καθυστέρηση, ενώ μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων τους έχουν περάσει ή βρίσκονται σε διαδικασία να περάσουν σε εταιρείες διαχείρισης.
Ήδη πάνω από 67.000 δάνεια έχουν ρυθμίσει οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο, με το συνολικό ποσό των ρυθμίσεων να έχει ήδη φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά αφορούν 67.492 δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει 61.117 δάνεια νοικοκυριών τόσο στεγαστικά όσο και καταναλωτικά που αντιστοιχούν σε 1,2 δισ. ευρώ και 6.375 δάνεια επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων, μεγάλων), αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο SSM έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες συνεχή ενημέρωση για την πορεία των δανείων τους, τόσο ως προς τη ροή των καταβολών δόσεων, όσο και ως προς τη ζήτηση δανειοληπτών να ενταχθούν σε προγράμματα αναστολής πληρωμών, την ίδια στιγμή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στα 60,9 δισ. ευρώ.
Όμως η τελική εικόνα της κατάστασης θα είναι ορατή τους πρώτους μήνες του 2021, όταν θα έχουν λήξει τόσο τα ευεργετικά μέτρα που ανακοίνωσαν για τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών οι τράπεζες, όσο και τα μέτρα της κυβέρνησης για επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση.