22 Νοεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς χάνει την αξιωματική αντιπολίτευση – Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη μετά το νέο κόμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πότε αναμένεται η ανεξαρτητοποίηση της Τζάκρη – Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη στο συνέδριο

Αυτό που όλοι περίμεναν μετά τις θυελλώδεις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, είναι γεγονός: Η διάσπαση του κόμματος επισφραγίστηκε και επίσημα χτες, με την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε τη δημιουργεία νέου κόμματος, αφού προηγήθηκαν πρωτοφανείς σκηνές έξω από το έκτακτο συνέδριο με οπαδούς του έκπτωτου προέδρου και στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πραγματικά δύσκολα όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζουν καθώς θεωρείται βέβαιο πως το κόμμα θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανεξαρτητοποιηθεί Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ραλλία Χριστίδου και η Κυριακή Μάλαμα: Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 31 βουλευτές, όμως διατηρεί ακόμα την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς βάσει του Κανονισμού της Βουλής, έχει καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ που έχει ίδιο αριθμό βουλευτών.

Ωστόσο αυτή η ισορροπία δυνάμεων είναι απίθανο να διατηρηθεί για πολύ ακόμα: Είναι προφανές πως θα αποχωρήσουν από το κόμμα κι άλλοι βουλευτές που έχουν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη και ακόμη δεν το έχουν κάνει: Η Θεοδώρα Τζάκρη, σε δήλωσή της, σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ του Απόστολου Γκλέτσου, της Ράνιας Σβίγκου και του Γιάννη Ματζουράνη δεν είναι πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει πλέον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, ενώ για το εάν θα σταθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε: «Όπως ήμουν από την πρώτη στιγμή». Διαμήνυσε δε πως «τη Δευτέρα, που θα ανοίξει η Βουλή θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας με έναν τρόπο συγκροτημένο».

Από τη δήλωση αυτή, όπως εξήγησε ο Χρήστος Τσιγουρής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, δεν δημιουργείται σε κανέναν η αμφιβολία για το εάν η κ. Τζάκρη θα συνεχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν είναι το εάν θα φύγει η κ. Τζάκρη, αλλά το πότε θα φύγει. Αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις αρχές τις εβδομάδας η κ. Τζάκρη και άλλοι βουλευτές από το στρατόπεδο Κασσελάκη που δεν έχουν αποχωρήσει ακόμα θα παραδώσουν τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά τους [σ.σ. η κ. Τζάκρη ακόμη είναι τυπικά γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ].

Από την άλλη, όπως είπε ο Χρήστος Τσιγουρής, τόσο ο Γιώργος Γαβρήλος, όσο και ο Γιάννης Σαρακιώτης που ανήκουν στο στρατόπεδο Κασσελάκη, σε πρώτη φάση θα παραδώσουν και αυτοί τα καθήκοντά τους, αλλά δεν θα ανεξαρτητοποιηθούν προς το παρόν. Όμως θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο χρόνο. Αντίστοιχα εκτιμάται πως και η Νίνα Κασιμάτη θα βρεθεί αργά ή γρήγορα στην πόρτα της εξόδου.

Το μεγάλο ερώτημα, τι θα κάνουν Ακρίτα και Αποστολάκης

Επίσης παραμένει άγνωστο τι θα κάνουν δύο βουλευτές επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ελενα Ακρίτα. Ο κ. Αποστολάκης, μελετά το ενδεχόμενο εξοδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει απογοητευμένος για την τροπή που πήραν τα πράγματα, ωστόσο ακόμη δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις.

Με δεδομένο το ενδεχόμενο να απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη το κόμμα άρχισε τις επιθέσεις προς όσους έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, ζητώντας τις έδρες πίσω. Η Κουμουνδούρου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Κασσελάκη, τονίζοντας: «Αφού απέτυχε να παρεμποδίσει την έναρξη του συνεδρίου, αποχώρησε  χωρίς καν να επιδιώξει να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Ομολογώντας, έτσι, ότι δεν είχε την πλειοψηφία των συνέδρων με το μέρος του, κι ότι όλα όσα υποστήριζε περί του αντιθέτου, τις προηγούμενες μέρες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επικοινωνιακή επιθετική προπαγάνδα».

«Άλλωστε, η ανακοίνωση του νέου κόμματός του, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, παρότι το διέψευδε υποκριτικά».

«Ο Στέφανος Κασσελάκης το μόνο που έκανε στην χθεσινή ημέρα ήταν ένα επικοινωνιακό σόου έξω από τον χώρο του Συνεδρίου με συνεχείς ψευδείς δηλώσεις και προβοκάτσιες που έπεσαν όλες στο κενό. Γιατί στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και αυτούς τους κανόνες δεν μπορεί να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Είχε έτοιμο το ανταγωνιστικό κόμμα εδώ και ημέρες και, την ώρα που δήθεν διαμαρτυρόταν εκτός του Συνεδρίου, είχε έτοιμη την ανακοίνωση και τα γραφεία του νέου κόμματος. Όλα όσα έγιναν χθες με τους τραμπουκισμούς και τις λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο, όπως καμία σχέση δεν έχει και ο ίδιος όπως αποδείχθηκε», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια καλεί τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν να παραδώσουν τις έδρες του αφού «δεν έχουν καμμιά πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να υπονομεύσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο λαός, με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές».

Τα επόμενα βήματα Κασσελάκη

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Τσιγουρής, το στρατόπεδο Κασσελάκη θα επιχειρήσει να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σήμερα ανακοίνωσε νέο κόμμα. «Το ωραίο πράγμα, στη δημοκρατία και τη συμμετοχική δημοκρατία, είναι ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Άρα λοιπόν, ότι εκφράζει στον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον υπάρχει ένας χώρος για τους δημοκράτες αριστερούς πολίτες, για όλο το προοδευτικό κέντρο και για όσους ανήκουν ακόμα και στο δεξιό χώρο, αλλά είναι θεσμικοί άνθρωποι και θέλουν να δουν μια μεγάλη αναγέννηση, θεσμικά, στη χώρα μας για ένα κράτος δικαίου και για μια στιβαρή εξωτερική πολιτική. Άρα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το σαρδάμ του Στέφανου Κασσελάκη
Το σαρδάμ του Στέφανου Κασσελάκη

Ερωτηθείς για το αν το όνομα θα είναι σύνθετο και αν ενδέχεται να περιλαμβάνει τον όρο «Δημοκρατία» ή «σύγχρονο» τόνισε: «Ο κόσμος θα αποφασίσει για τα πάντα και όπως είπα ό, τι κάνω, θα είναι στην υπηρεσία του».

«Χτες το βράδυ έγινε ένας δημοκρατικός σεισμός», ανέφερε αρχικά ο κ. Κασσελάκης σε ομιλία του από τα γραφεία του στον Ταύρο. «Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη ημέρα γιατί δημιουργείται ένα κίνημα δημοκρατίας, ελεύθερων πολιτών, ένα κίνημα προόδου», συνέχισε.

Reduce bounce rates