23 Νοεμβρίου, 2024

Μέση Ανατολή: Ώρες αγωνίας για τη διαπραγμάτευση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – Οι διαφορετικές εκδοχές

Συγγενείς των ομήρων, αλλά και απλοί πολίτες διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ πιέζοντας την κυβέρνηση Νετανιάχου για συμφωνία με τη Χαμάς

AP Photo/Tsafrir Abayov

Την ώρα που οι διεθνείς μεσολαβητές ασκούν πιέσεις προς Ισραήλ και Χαμάς για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων μέσα στα επόμενα 24ωρα, οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Κατάρ φαίνεται πως όσο προχωρούν, βρίσκουν και νέα εμπόδια. Από τη μία, η ισραηλινή πλευρά που δέχεται ασφυκτική πίεση εντός κι εκτός συνόρων εκφράζει την «επιφυλακτική αισιοδοξία» του, ενώ από την άλλη, η αμερικανική «πρόταση γεφύρωσης» δεν έχει γίνει αποδεκτή από τη Χαμάς.

Κάπως έτσι περιέγραψε η ομάδα των Ισραηλινών διαπραγματευτών ως «επιφυλακτικά αισιόδοξη» την εξέλιξη των συζητήσων όσον αφορά την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου (17/8) το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η ομάδα εξέφρασε επιφυλακτική αισιοδοξία στον πρωθυπουργό αναφορικά με την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας με βάση την τελευταία αμερικανική πρόταση (η οποία βασίζεται στο πλαίσιο της 27ης Μαΐου)» αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χθες Παρασκευή.

Η νέα παράμετρος με αιχμαλώτους και ομήρους

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι ελπίζει η πίεση που ασκείται στην οργάνωση Χαμάς από τις ΗΠΑ και τους διεθνείς μεσολαβητές να βοηθήσει ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις της και να επιτευχθεί πρόοδος.

Πάντως, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μια παράμετρος που προστέθηκε τις τελευταίες ώρες, ήταν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ντόχα, το Ισραήλ συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των Παλαιστινίων αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς σε κάθε μία από τις έξι εβδομάδες της πρώτης φάσης της συμφωνίας, ανέφερε η «Walla», επικαλούμενη δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Χαμάς: Η εκεχειρία είναι μια… πλάνη

Λίγες ώρες μετά την πρώτη αντίδραση της Χαμάς την Παρασκευή, λέγοντας ότι απορρίπτει «τις νέες προϋποθέσεις» που θέτει η νέα αμερικανική πρόταση, καταγγέλλοντας τις «διαταγές Μπάιντεν», το Σάββατο ήρθε και νέα απάντηση.

«Πλάνη» η ανακοίνωση Μπάιντεν πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία για τη Γάζα», υποστηρίζει εκ νέου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

«Το να λέμε ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία για εκεχειρία είναι μια πλάνη», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως μια συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά» για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμφωνία ή σε πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον απέναντι στην επιβολή αμερικανικών προσταγών», ανέφερε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Σάμι Αμπού Ζόχρι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταγγέλλοντας «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ντόχα ανάμεσα στις μεσολαβήτριες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο, και τους Ισραηλινούς.

Σίσι: Τεράστιος κίνδυνος αν αποτύχει η συμφωνία

Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, η Αίγυπτος αποτελεί τον τρίτο διαμεσολαβητή που επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Μάλιστα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου εφόσον οι νέες συζητήσει οδηγηθούν σε ένα «φαύλο και επικίνδυνο κύκλο αστάθειας» που θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Υποδεχόμενος στο Κάιρο τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο Σίσι τόνισε: «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία των εξ εξελίξει διαπραγματεύσεων» για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, «προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην αιματοχυσία», είπε ακόμη ο κ. Σίσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

 

Reduce bounce rates