Γάζα (AP Photo/Abdel Kareem Hana)
Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα συγκρατούσε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα
Η Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Κατάρ, αλλά ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές αναμένεται να διαβουλευτούν με την παλαιστινιακή ομάδα στη συνέχεια, αφήνοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που εν πολλοίς θα αναμένεται να καθορίσουν και τη στάση του Ιράν, όσον αφορά τα αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ επιμένουν
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι έμμεσες συνομιλίες θα συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την Πέμπτη και ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη πιθανή, ενώ προειδοποίησαν ότι απαιτείται επειγόντως πρόοδος για να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος.
Ωστόσο, το Axios ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή που αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη.
Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα συγκρατούσε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.
«Το Ισραήλ θα στείλει την ομάδα διαπραγμάτευσης τη συμφωνημένη ημερομηνία, δηλαδή στις 15 Αυγούστου, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας-πλαισίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε ενημέρωση.
Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον επικεφαλής της ισραηλινής κατασκοπείας David Barnea, τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Ronen Bar και τον επικεφαλής ομήρων του στρατού Nitzan Alon, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας.
Η Χαμάς έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τις πιθανότητες οι συνομιλίες να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα, κατηγορώντας το Ισραήλ για κωλυσιεργία, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ήταν το κύριο εμπόδιο για τη σφράγιση μιας συμφωνίας.
«Η μετάβαση σε νέες διαπραγματεύσεις επιτρέπει στην κατοχή να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο των διαπραγματεύσεων για να πραγματοποιήσει περισσότερες σφαγές», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Sami Abu Zuhri.
Η απουσία της Χαμάς από τις συνομιλίες, ωστόσο, δεν εξαλείφει τις πιθανότητες προόδου, καθώς ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαλίλ αλ-Χάγια εδρεύει στη Ντόχα και η ομάδα έχει ανοιχτούς διαύλους με την Αίγυπτο και το Κατάρ.
«Η Χαμάς είναι δεσμευμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό υλοποίησής της», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η Χαμάς θέλει οι διαμεσολαβητές να επιστρέψουν σε αυτούς με μια «σοβαρή απάντηση» από το Ισραήλ. Εάν συμβεί αυτό, λέει η ομάδα, θα συναντηθεί με τους διαμεσολαβητές μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τη διαδικασία των συνομιλιών δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές αναμένουν να διαβουλευτούν με τη Χαμάς.
Λίβανος
Ο Άμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, βρέθηκε στο Λίβανο για να αποτρέψει μια ξεχωριστή κλιμάκωση μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, αφού η τελευταία σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.
Ο Χόχσταϊν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος ηγείται του ένοπλου κινήματος Amal, το οποίο είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ και έχει επίσης εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
«Δεν υπάρχουν πλέον έγκυρες δικαιολογίες από κανένα μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος σε συνέντευξη Τύπου.
Τα «αγκάθια» για πιθανή συμφωνία
Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους που φυλακίζονται στο Ισραήλ, αλλά οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες λόγω της αλληλουχίας και άλλων ζητημάτων.
Ο Νετανιάχου επέμεινε τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο μιας συνοριακής λωρίδας μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου για να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων, αν και ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Ισραήλ δήλωσε ότι θα μπορούσε να παρακολουθεί την περιοχή εξ αποστάσεως, αν χρειαστεί.
Διαφωνίες εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν σχετικά με το αν επιτρέπεται στους ανθρώπους εντός της Γάζας να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της περιοχής μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Μια επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, ενώ περισσότεροι από 250 πιάστηκαν όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές καταγραφές.
Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος της Γάζας, εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και σκότωσαν περίπου 40.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.