20 παραλίες στην Αττική: 7 ακατάλληλες, 7 υπέροχες και 6 ερημικές!

20 παραλίες στην Αττική: 7 ακατάλληλες, 7 υπέροχες και 6 ερημικές!

Διαλέξτε

Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά και οι παραλίες έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν από τους Αθηναίους που θέλουν ν’ απολαύσουν τον ήλιο και ν’ αλλάξουν παραστάσεις μετά το lockdown.

Η Αττική έχει πολύ όμορφες παραλίες και μάλιστα, κάποιες από αυτές ίσως να μην τις έχεις ανακαλύψει, αλλά και κάποιες που δεν πρέπει να πας, αφού έχουν κριθεί ακατάλληλες.

Γαλάζια Ακτή

Η Γαλάζια Ακτή φημίζεται για την ψιλή της άμμο και έτσι τα πιτσιρίκια μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι με τα κάστρα και τα κουβαδάκια τους. Βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο Αθηνών- Σουνίου, κοντά στο γνωστό Λαγονήσι και αποτελεί την ιδανική επιλογή για παιχνίδι και μπάνιο στα γαλάζια νερά της.

Μικρό Καβούρι

Αν δεν έχετε τον χρόνο ή την υπομονή να κάνετε ένα πιο μακρινό ταξίδι για να κολυμπήσετε, το Μικρό Καβούρι, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα (λιγότερο από 20 χλμ) είναι η κατάλληλη επιλογή. Έχει αμμουδιά, ιδανική για τα… πολύωρα παιχνίδια με τα κουβαδάκια και ρηχά νερά για να πλατσουρίσουν τα παιδιά που ακόμα δεν το «έχουν» με το μπάνιο και πρέπει να εξοικειωθούν με το νερό. Προσφέρονται ξαπλώστρες και ομπρέλες –φυσικά έναντι αντιτίμου- ενώ μετά τις βουτιές σας μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στις διπλανές ταβέρνες.

Στα θετικά της συγκαταλέγεται ότι δεν βρίσκεται κοντά σε δρόμο ενώ τα δέντρα που διαθέτει δίνουν μία διαφορετική νότα στο σκηνικό και φυσική σκιά.

Οι καλύτερες παραλίες της Αττικής

Μπρεξίζα

Μπρεξίδα μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Αττικής

Θα ξεφύγουμε από το κλασικό Μάτι και το διάσημο Ζούμπερι και θα σας προτείνουμε την τεράστια παραλία της Μπρεξίζας στη Νέα Μάκρη. Σχεδόν 30 χιλιόμετρα μακριά απ’ την πρωτεύουσα, έχει άμμο για τα κάστρα των παιδιών, φοίνικες για φυσική σκιά και πολλή άπλα για να μην χρειαστεί να στριμωχτείτε δίπλα στους υπόλοιπους θαμώνες της παραλίας. Στο τέλος, για να την αποχαιρετίσετε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο ή να πιείτε τον καφέ σας σε μια από τις καφετέριες της περιοχής.

Άγιος Δημήτριος στα Καλύβια

Κοντά στην Κερατέα και 35 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, θα βρείτε την παραλία του Αγίου Δημητρίου. Είναι σχετικά μικρή αλλά αμμουδερή, γεγονός που την καθιστά ιδανική για ατελείωτα παιχνίδια στην άμμο. Υπάρχουν ομπρέλες, αλλά ακόμα και αν είναι «πιασμένες», θα βρείτε αρκετά σημεία με φυσική σκιά από τα δέντρα.

Σχινιάς

Η παραλία του Σχινιά, κυρίως στην αρχή της που περιβάλλεται από μια πευκόφυτη έκταση, είναι ιδανική για οικογενειακές βουτιές. Έχει πράσινο, άμμο και πυκνή βλάστηση που θα ευχαριστήσει όσους θέλουν να ξεφύγουν από την Αθήνα, μετά από μία ώρα και κάτι οδήγησης. Κλασική αξία, που πιθανώς επισκεπτόσαστε με τους γονείς σας και που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Αγία Μαρίνα

Νοτιονανατολικά, κοντά στο Κορωπί και μόλις 34 χιλιόμετρα από την Αθήνα, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην Αγία Μαρίνα, μια από τις πιο γνωστές παραλίες για τους κατοίκους της περιοχής. Είναι αμμουδερή αλλά δεν είναι οργανωμένη, γι’ αυτό ίσως παραμένει… γοητευτική. Ενδεχομένως να την «έχετε ακουστά» λόγω της ομώνυμης, γνωστής εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή.

Λεγραινά

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει η παραλία των Λεγραινών. Αν και απέχει πάνω από μια ώρα από την πρωτεύουσα, θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες που μπορούν να απολαύσουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου. Έχει άμμο μέσα και έξω και καταγάλανα νερά που θα σας ενθουσιάσουν. Αν δεν την έχετε επισκεφθεί ήδη, μην παραλείψετε να πάτε σύντομα.

Οι καλύτερες ερημικές παραλίες

Πόρτο Εννιά

Αν και δεν πρόκειται για μια από τις πιο δυσπρόσιτες παραλίες εντός Αττικής, το Πόρτο Εννιά στην Κερατέα είναι ο ορισμός της ανοργάνωτης παραλίας και από τις ελάχιστες που μπορεί κανείς να πει ότι είναι πιο “ερημικές” και μυστικές.

Βρωμοπούσι ή Καλοπήγαδο

Μόλις 53 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, στα ανατολικά της Κερατέας, θα βρεις το Βρωμοπούσι ή Καλοπήγαδο. Γενικώς η Κερατέα φημίζεται για την ακτογραμμή της και στον εν λόγω οικισμό θα βρεις τα καλύτερα νερά που μπορείς να βρεις στην Αττική μαζί με ψιλή άμμο.

Θυμάρι

Το Θυμάρι είναι αυτό που λέμε “ινκόγκνιτο παραλία”, καθώς για να την βρεις θα πρέπει να πας 55 χλμ. νοτιοανατολικά, να περάσεις την Παλαιά Φώκαια και να προσέξεις μη χάσεις το δρομάκι που οδηγεί προς τα εκεί.

Έχει μεν ταμπέλα, αλλά δεν τη λες και ευδιάκριτη πέρα από τα 2-3 μέτρα, γι΄αυτό από ένα σημείο και μετά πήγαινέ το σημειωτόν. Μόλις φτάσεις, θα αντικρίσεις έναν κολπίσκο με βότσαλο κι έναν με ψιλή άμμο. Μες στο νερό υπάρχουν βράχια γι΄αυτό κολύμπα σχετικά στα βαθιά.

Χάρακας

Βάζεις πλώρη για Σούνιο, φτάνεις Λαύριο και Κερατέα κι εκεί στα όρια θα βρεις τον οικισμό του Χάρακα. Μια μεγάλη παραλία σε περιμένει, με την ψιλή της άμμο και τα φύκια της, ενώ έχει και μερικές ξαπλώστρες σε ένα σημείο της.

ΚΑΠΕ

Η συγκεκριμένη παραλία είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Δεδομένων των φετινών συνθηκών, όμως και του ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμα την ψυχολογία της τόσο μακρινής εκδρομής, το ΚΑΠΕ ίσως έχει λιγότερο κόσμο από ποτέ τα τελευταία 5-6 χρόνια, ιδίως για την εποχή. Θα το βρεις λίγο πριν τα Λεγραινά, έχει κι αυτό έναν χωματόδρομο πριν και κάτι σκαλάκια κι εξυπακούεται πως θα πρέπει να έχεις τα απαραίτητα μαζί σου, γιατί δεν θα τα βρεις εκεί.

Μικρό και Μεγάλο Σέσι

Η πιο μακρινή απόσταση που θα χρειαστεί να κάνεις. Μπορείς να βρεθείς είτε στο Μεγάλο που έχει αρμυρίκια, βότσαλο κι ένα γραφικό εκκλησάκι “Μεταμορφώσεως” ως θέα, είτε στο Μικρό που το προστατεύουν ένα λιβάδι κι ένα δασάκι.

Οι ακατάλληλες παραλίες

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών έκανε τον Μάιο δειγματοληψίες νερών (σε σημεία κολύμβησης) σε πολυσύχναστες παραλίες. Οι δειγματοληψίες, σύμφωνα με το Κέντρο, γίνονται με αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄αυτή, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.

 

Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.

Τα μικρόβια που βρέθηκαν στα δείγματα του νερού είναι τα εξής:

  • Κολοβακτηρίδια
  • Εντερόκοκκοι
  • Ε-Coli
  • Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες)
  • Οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολερότητα).

 

Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Το ΠAKOE προχώρησε και φέτος στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών σε παραλίες της Αττικής. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην Αττική 219 (90,50%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 23 (9,50%) είναι ακατάλληλες ,σε σύνολο 242 που αναλύθηκαν. Όπως ενημερώνει το ΠΑΚΟΕ, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν και σε παραλίες εκτός Αττικής, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται τον Ιούλιο.

Οι πιο κοντινές και γνωστές παραλίες που είναι ακατάλληλες για κολύμπι είναι (σύμφωνα πάντα με το ΠΑΚΟΕ)

  • Παραλία Παλαιού Φαλήρου (Αριστερά από την δημοτική πινακοθήκη)
  • Παραλία Παλαιού Φαλήρου (Στάση ΕΔΕΜ και Ναυαγοσώστη)
  • Παραλία Μπάτη (Παλαιού Φαλήρου)
  • Παραλία Αλίμου/Καλαμακίου
  • Παραλία Αγ.Κοσμά (Πλαζ Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών)
  • Παραλία Βουλιαγμένης (Απέναντι από το Astir Beach κοντά στον Ναυτικό Όμιλο)
  • Παραλία Κορωπίου Λουμβάρδας
Exit mobile version