Εκβιασμοί με ροζ βίντεο και τολμηρές φωτογραφίες
είναι το νέο κόλπο που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι αναζητούν πλέον σεξουαλική συντροφιά μέσω της οθόνης του υπολογιστή τους εξαιτίας της φονικής πανδημίας!
Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το διαδικτυακό σεξ, καθώς πίσω από τις εντυπωσιακές καλλονές και τους γραμμωμένους νεαρούς που επιδιώκουν σεξουαλικές σχέσεις εξ αποστάσεως κρύβεται μια καλά οργανωμένη απάτη.
Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν είναι παρά η θελκτική βιτρίνα, ώστε τα υποψήφια θύματα να υποκύψουν στη σαγήνη τους και να αρχίσει έτσι η διαδικτυακή επικοινωνία. Μόλις τσιμπήσουν το -ομολογουμένως «καυτό»- δόλωμα, τότε οι σέξι διαδικτυακοί «παρτενέρ» τους δεν αργούν να τους ζητήσουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο, το οποίο δεν είναι άλλο από την… ολοκλήρωση της σχέσης τους μέσω των εξ αποστάσεως σεξουαλικών πράξεων. Έτσι, ζητούν από τα θύματα να προχωρήσουν στο σεξουαλικό παιχνίδι «ζωντανά», μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους!
Αν το θύμα δεχτεί να προχωρήσει σε live sex, τότε στην άλλη πλευρά της «διαδικτυακής γραμμής» οι κυβερνοαπατεώνες καταγράφουν τις επίμαχες πράξεις σε βίντεο, ενώ, σε περίπτωση που αρνηθεί να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο, τότε βάζουν μπροστά το plan b. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να ασκούν συνεχή πίεση στο θύμα τους ζητώντας του να καταγράψει και να αποστείλει βίντεο από ερωτικές πράξεις ή έστω μερικές αποκαλυπτικές φωτογραφίες του. Αν το θύμα πει το «ναι», η αποστολή του οπτικού υλικού θα αποβεί μοιραία…
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ινστιτούτο, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι ο εκβιασμός. Μόλις οι επιτήδειοι αποκτήσουν το ροζ υλικό περνούν στο επόμενο στάδιο, ενημερώνοντας τον άτυχο χρήστη πως αν δεν τους καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά, τότε οι φωτογραφίες και τα βίντεο στα οποία πρωταγωνιστεί θα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου! Μάλιστα, κατά το χρονικό διάστημα της επίμαχης ερωτικής επικοινωνίας έχουν αποκτήσει τεχνηέντως πρόσβαση σε όλες τις επαφές των θυμάτων και απειλούν ότι, αν δεν υποκύψουν στον εκβιασμό, θα μοιράσουν το «καυτό» ερωτικό υλικό σε όλους τους διαδικτυακούς φίλους τους!
Συμβουλές
Για την αποτροπή τέτοιων κρουσμάτων οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τις υπηρεσίες γνωριμίας που υπάρχουν στο διαδίκτυο, καθώς έχει διαπιστωθεί πως στις εν λόγω ιστοσελίδες παρεισφρέουν για γνωριμία και διάφοροι κυβερνοεγκληματίες, με τη μορφή γοητευτικών -και συνήθως αλλοδαπών- γυναικών.
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια καλεί τους πολίτες που λόγω κορονοϊού χρησιμοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες κατά κόρον το διαδίκτυο για να ενημερωθούν, αλλά και να επικοινωνήσουν με τον… έξω κόσμο να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, προς αποφυγήν των επιθέσεων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing attack)!
Κι αυτό γιατί, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία ισχυρίζονται ότι περιέχουν σημαντικές ενημερώσεις σχετικά με τη φονική πανδημία, οι χάκερ μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των θυμάτων, υφαρπάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους κωδικούς από πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Για τον ίδιο λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία κυκλοφορούν χιλιάδες ενημερωτικές αλλά και χιουμοριστικές δημοσιεύσεις. Κάποιες από αυτές, όμως, δεν είναι καθόλου ακίνδυνες, αφού οι απατεώνες του διαδικτύου κατευθύνουν μέσω των αναρτήσεων αυτών τα θύματά τους σε ιστοτόπους που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Έτσι, αποκτούν πρόσβαση στους υπολογιστές των θυμάτων και στη συνέχεια μπορούν εύκολα να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους!
Άλλοι, πάλι, χρησιμοποιούν «μαϊμού» ηλεκτρονικά καταστήματα με δελεαστικές προσφορές για να προσεγγίζουν τους ανυποψίαστους πελάτες. Μόνο που, όταν εκείνοι ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική πληρωμή πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια κανονική συναλλαγή, θα διαπιστώσουν ότι το χρηματικό ποσό που κατέβαλαν εξανεμίστηκε, χωρίς ποτέ να τους παραδοθεί το προϊόν που αγόρασαν! Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση προπληρωμένων πιστωτικών καρτών με το ακριβές ποσό της διαδικτυακής αγοράς ή τη χρήση πιστωτικών καρτών μέσω πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών που διασφαλίζει τις διαδικτυακές αγορές.