Κορωνοϊός, σούπερ μάρκετ: Αλλάζουν όλα, έκτακτα μέτρα. Πώς θα λειτουργούν από εδώ και πέρα

Τι αναμένεται να αλλάξει στα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού; Πώς θα λειτουργούν από εδώ και πέρα;

Ουρές αρκετών μέτρων σημειώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σε πολλά super market λόγω κορωνοϊού, καθώς αρκετοί πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν βασικά αγαθά.

Η καραντίνα των 14 ημερών για τον κορωνοϊο είναι υποχρεωτική για την δημόσια υγεία στον πόλεμο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, ωστόσο ο κόσμος νιώθει αγωνία και ανασφάλεια.

Ήδη έχουν αρχίσει να σημειώνονται κάποιες ελλείψεις σε αγαθά στα ράφια των super market, όπως το γάλα και τα χαρτιά υγείας. Φυσικά μεγάλη έλλειψη στην αγορά υπάρχει και σε μάσκες αλλά και σε αντισηπτικά.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι θα αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας των σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού.

Τέρμα πια οι οικογενειακές βόλτες στο σούπερ μάρκετ. Τέρμα τα παιδιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Μόνο ένα άτομο ανά οικογένεια πρέπει πια να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, να κάνει τα ψώνια του όσο γίνεται πιο γρήγορα, να πληρώνει και να φεύγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ διεξάγονται αυτή τη στιγμή πολλές συζητήσεις για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να πάρουν λόγω κορωνοϊού.

Πρώτο μέλημα η μείωση των ουρών στα ταμεία που προκαλούν συνωστισμό.

Ένα μέτρο που συζητιέται είναι να μπει έλεγχος στην πόρτα, έτσι ώστε να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε 1 άτομο τη φορά και μόνο αν δεν υπάρχουν ουρές στα ταμεία.

Ζούμε σε κατάσταση ενός παράδοξου «πολέμου» και τα σούπερ μάρκετ πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους για να προσαρμοστούν.

Από κάθε κατεύθυνση επιβεβαιώνεται πάντως οτι υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά και δεν χρειάζεται πανικός.

Ποια μαγαζιά δεν λειτουργούν

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
Κέντρα διασκέδασης
Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

Βιβλιοθήκες
Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
Λαϊκές αγορές
Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
Φαρμακεία
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και takeaway
Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων
Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Exit mobile version