Θρίλερ σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη: 12 άτομα με κορωνοϊό – Σε καραντίνα όλη η μονάδα

Συναγερμός

Θρίλερ σε γηροκομείο της Νέας Μάκρης, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα της μονάδας με κορωνοϊό και μπήκε σε καραντίνα όλο το κτήριο. Μυστήριο παραμένει πως “εισήλθε” ο ιός.

Την γεμάτη ανατροπές και δυσκολίες μαραθώνια πορεία της χώρας για την έξοδο από την πανδημία – μια μαραθώνια πορεία για την οποία έχει μιλήσει τόσες φορές ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας- αποδεικνύει η νέα εστία του κορωνοϊού που εντοπίστηκε χθες στην Αττική, και μάλιστα σε ένα από τα ευάλωτα πεδία, σε εκείνο των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Τουλάχιστον 12 ηλικιωμένοι που έμεναν σε ΜΦΗ στη Νέα Μάκρη διακομίστηκαν αργά χθες το βράδυ στο νοσοκομείο αναφορας για τον κορωνοϊό, στο Σωτηρία, καθώς είχαν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ενώ η Μονάδα τέθηκε σε καραντίνα λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που βρέθηκε. Πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και λόγω ηλικίας και λόγω χρονίων προβλημάτων υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι θα δώσουν μια σκληρή μάχη μέσα στο νοσοκομείο για τη ζωή τους. Και δυστυχώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το μελανό σενάριο της μετάδοσης του ιού στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους ηλικιωμένους που έμεναν και συγχρωτίζονταν στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια ώρα ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στους καταυλισμούς των Ρομά σχετικά με τον ιό.

Θρίλερ σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη

Η Μονάδα «Ευ ζην» στη Νέα Μάκρη Αττικής στην οποία φιλοξενούνται δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκε αμέσως στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου ο οποίος έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενήργησε χθες ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, συνολικά σε 122 άτομα. Επιπλέον, στη Μονάδα μετέβησαν το βράδυ της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές αστέγων, οι Μονάδες Φροντίδας για ηλικιωμένους, οι δομές χρόνιων πασχόντων ως χώροι διαμονής πολλών ατόμων και μάλιστα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, έχουν απασχολήσει εξαρχής τους ειδικούς στην τεράστια προσπάθεια για τον έλεγχο της διασποράς του ιού. Η αγωνία των αρμοδίων να μην «εισβάλει» ο κορωνοϊός σε ολους αυτούς τους χώρους αποτυπώθηκε άμεσα σε επιχειρησιακά σχέδια που θα ξεδιπλώνονταν άμεσα εάν εντοπιζόταν κρούσμα.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 300 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι μισές είναι μη κερδοσκοπικές υπό την εποπτεία της Εκκλησίας και οι άλλες λειτουργούν από ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), σε αυτές τις νόμιμα λειτουργούσες Μονάδες φιλοξενούνται περίπου 25.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Υπολογίζεται δε πως άλλοι τόσοι είναι οι άνθρωποι που απασχολούνται στις δομές αυτές.

«Είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό. Τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, πριν καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας, και με αφορμή το θλιβερό συμβάν στην Ισπανία, όπου είχαν βρεθεί σε γηροκομείο άνθρωποι ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι και νεκροί λόγω του κορωνοϊού.

Exit mobile version