28 Απριλίου, 2024

Διαλύοντας τον μύθο του «εύκολου» ανδρικού οργασμού

Λένε ότι ο οργασμός των ανδρών είναι απλός. Αναφέρονται στον γενικό πληθυσμό, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν τα αρσενικά γεννητικά όργανα απλώς ένα χειριστήριο μ’ ένα διακοσμητικό σάκο που πρέπει να… παίξει λίγο. Ο γυναικείος οργασμός, ωστόσο, θεωρείται διαφοροποιημένος, επειδή μάλλον τα γεννητικά όργανα του άνδρα είναι εξωτερικά και επομένως η εκσπερμάτωση είναι μία ορατή διαδικασία που μπορεί να παρατηρηθεί. Σε αντίθεση με τα γυναικεία που είναι εσωτερικά και θεωρητικά είναι πιο δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.

Ωστόσο ο ανδρικός οργασμός δεν είναι τόσο απλός, όπως αποδεικνύεται από εύρος μελετών που έχουν καταλήξει ότι όλο και περισσότεροι άνδρες δεν έχουν μόνο δυσκολία να φτάσουν σε οργασμό, αλλά και να επιτυγχάνουν και να διατηρήσουν την στύση τους. «Βλέπω πολλούς άνδρες, όπου οι στύσεις και οι οργασμοί δεν είναι καθόλου απλοί», τονίζει στο Playboy η σεξολόγος Rosara Torrisi. «Η σεξουαλική ευχαρίστηση για τους άνδρες είναι εξίσου λεπτή με τις γυναίκες».

Η προϋπόθεση ότι οι άνδρες είναι αναμμένοι όλη την ώρα και έτοιμοι για σεξ, δεν είναι η αλήθεια.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης είναι πιθανώς ο κύριος υπεύθυνος των επιβλαβών παραγόντων που μαστίζουν τους άνδρες σεξουαλικά. Η προϋπόθεση ότι οι άνδρες είναι αναμμένοι όλη την ώρα και έτοιμοι για σεξ, δεν είναι η αλήθεια. Η ίδια εικασία ισχύει και για την πεποίθηση ότι οι άνδρες είναι μη συναισθηματικά όντα. Αυτό το κενό μεταξύ των πολιτιστικών μηνυμάτων και των πραγματικών εμπειριών που βιώνουμε είναι η αιτία πολλών δύσκολων σεξουαλικών εμπειριών.

Λόγω του αντίκτυπου αυτού του μηνύματος, οι άνδρες σιωπούν για τα σεξουαλικά τους ζητήματα, αποτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις μια μάλλον απλή λύση. Όσο οι άνδρες διδάσκονται να είναι δυνατοί, κάθε παραδοχή αδυναμίας τους ενοχλεί και τους κάνει να νιώθουν ανίκανοι. «Η κοινωνία μας δίνει μεγάλη αξία στην αρρενωπότητα και την σεξουαλική αντοχή», αναφέρει η σεξουαλική θεραπεύτρια Kimberly Resnick Anderson. «Αυτό είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πολιτιστικού προβλήματος που το σεξ θεωρείται ταμπού και επαίσχυντο, κάτι στο οποίο δεν αναφέρονται οι άνδρες».

Κατά τον αυνανισμό, οι άνδρες μπορούν να ελέγξουν την ταχύτητα, την πίεση και την ένταση.

Λόγω της κοινωνικής ντροπής, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες φυσικά, θα μπορούσαν να μειώσουν αισθητά τον αριθμό των ανδρών που βιώνουν σεξουαλικά προβλήματα. Με βάση την εμπειρία της, η Anderson αναφέρει τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους οι άνδρες αναπτύσσουν οργασμική δυσλειτουργία.

Το πρώτο και πιο προφανές είναι η εύκολη πρόσβαση στο πορνό. «Πολλοί από τους ασθενείς μου προτιμούν το σόλο σεξ από το σεξ με σύντροφο», αναφέρει. «Η γυναίκα στο βίντεο δεν με κοροϊδέψει ποτέ, ούτε θα με απατήσει. Μπορώ να δω ό,τι θέλω και ειδικά πράγματα που η γυναίκα μου δεν θα έκανε ποτέ στην πραγματική ζωή», είναι κάτι που ακούω τακτικά.

Το πρόβλημα, λέει, είναι ότι πολλοί από αυτούς τους άνδρες εξαρτώνται από το χέρι τους για να τελειώσουν. Κατά τον αυνανισμό, οι άνδρες μπορούν να ελέγξουν την ταχύτητα, την πίεση και την ένταση. Ανεξάρτητα από το πόσο σφιχτή είναι μια γυναίκα, ένας άνδρας δεν θα επιτύχει ποτέ αυτό το είδος ελέγχου μέσα στον κόλπο μιας γυναίκας. «Ένα μέρος του πορνογραφικού προβλήματος είναι ότι ορισμένοι άνδρες δεν έρχονται σε κορύφωση από το συμβατικό σεξ», τονίζει. «Χρειάζεται όλο και πιο… διεστραμμένη διέγερση για να κορυφωθεί. Γίνονται λιγότερο ευαισθητοποιημένοι με το ερωτικό υλικό, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι αποκτούν ανοχή στο αλκοόλ. Έτσι, αν ένας άνδρας αυνανίζεται 10 φορές κατά την διάρκεια της εβδομάδας με σκληρό πορνό, μπορεί να μην έχει καμία όρεξη για την (φαινομενικά) βαρετή κοπέλα του».

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι αν το «ερωτικό σενάριο» ενός άνδρα δεν ταιριάζει με την συμπεριφορά ή το γενικότερο πλαίσιο της πραγματικής αλληλεπίδρασης. «Αν ένας ομοφυλόφιλος άνδρας παντρευτεί μία γυναίκα για να παρουσιάσει ένα συμβατικό τρόπο ζωής στην κοινωνία ή αν ένας άνδρας με δυσφορία φύλου προβεί σε παραδοσιακή επαφή με γυναίκα, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει δυσλειτουργία οργασμού». Είναι ενοχλητικό γι’ αυτούς τους άνδρες να έχουν τόσο περιορισμένα σεξουαλικά σενάρια και ως επί το πλείστον, να ανταποκρίνονται σε μια σειρά συμβατικών ερεθισμάτων και συμπεριφορών.

Η σεξουαλική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν πρέπει ποτέ να ντρέπεστε που θέλετε να επιτύχετε την βέλτιστη σεξουαλική ικανοποίησή σας.

Ο τρίτος λόγος οφείλεται στις παρενέργειες των φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά.

Το αφήγημα είναι πως οι άνδρες δεν έχουν σεξουαλικά προβλήματα εκτός από το να κάνουν τις γυναίκες τους ευτυχισμένες με περισσότερο σεξ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πραγματικές εμπειρίες πολλών ανδρών, αλλά το μήνυμα είναι τόσο διαδεδομένο που αν κάποιος δεν πιστεύει ότι ταιριάζει με τον κανόνα, δεν πρόκειται να μιλήσει υπό τον φόβο μήπως αμφισβητηθεί η αρρενωπότητα και η προσωπικότητά του. Ωστόσο, η Anderson πιστεύει ότι πλέον είναι σύνηθες οι άνδρες να συζητούν θέματα στύσης και οργασμού με επιστήμονες.

Ο χρόνος για το πότε (και εάν) να ζητήσετε βοήθεια αναφορικά με σεξουαλικά προβλήματα είναι καθαρά προσωπικός. Η σεξουαλική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν πρέπει ποτέ να ντρέπεστε που θέλετε να επιτύχετε την βέλτιστη σεξουαλική ικανοποίησή σας.

playboy