24 Ιουλίου, 2024

Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι: Εχθρός του οι υψηλές θερμοκρασίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις για τον φονικό κορωνοϊό και με τα μέχρι αυτή την στιγμή δεδομένα, φαίνεται πως δεν μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες 26-27 βαθμών Κελσίου, (αναλόγως βέβαια της υγρασίας) ή τουλάχιστον δεν του είναι ευχάριστο ένα τέτοιο θερμό περιβάλλον.

Καταρχάς λοιπόν υπομονή μέχρι τον Ιούνιο ή αν ήμαστε τυχεροί ίσως και τον Μάιο.

Έτσι φαίνεται πως ο ιός Wuhan ή ο ιός Corona δεν είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες. 

Επομένως, πίνετε άφθονο ζεστό νερό όπως τσάι και βότανα. Δεν είναι μια θεραπεία αλλά είναι καλό για το σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση όλων των ιών.

Βέβαια εδώ να προσθέσουμε πως, όλα αυτά ισχύουν εάν δεν μεταλλαχθεί πάλι ο κορωνοϊός, καθώς οι πληροφορίες απο την Κίνα, αναφέρουν πως υπάρχει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το L, το οποίο σε αντίθεση με το υπάρχον S, είναι και περισσότερο θανατηφόρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως προσπαθήστε να:

– Μην πίνετε παγωμένα.

– Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο αν είναι χειμώνας.

– Ο ιός είναι αρκετά “μεγέθους” (το κύτταρο έχει διάμετρο περίπου 400-500 nm), επομένως κάθε κανονική μάσκα (όχι μόνο η μάσκα 3M N95) μπορεί να το φιλτράρει.

Ωστόσο, όταν κάποιος μολυσμένος φτερνιστεί μπροστά σας, θα εξαπλωθεί περίπου 3 μέτρα πριν πέσει στο έδαφος. δηλαδή, αιωρείται στον αέρα.

– Όταν ο ιός πέσει πάνω σε μεταλλική επιφάνεια, θα ζήσει για τουλάχιστον 12 με 24 ώρες, πάντα βέβαια της επικρατούσας θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Έτσι θυμηθείτε ότι αν έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι.

– Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στους ιστούς για 6-12 ώρες.

Το κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σκοτώνει τον ιό. Χειμερινά ρούχα που δεν χρειάζονται καθημερινή πλύση θα πρέπει να τοποθετούνται στον ήλιο για να σκοτώσει τον ιό.

Πληροφορίες για τα συμπτώματα της πνευμονίας που προκαλείται από τον ιό Corona:

– Πρώτα θα μολύνει τον λαιμό, στη συνέχεια θα αισθανθείτε ένα ξηρό πονόλαιμο που θα διαρκέσει 3 έως 4 ημέρες.

– Στη συνέχεια, ο ιός θα συγχωνεύεται με το ρινικό υγρό, θα εισχωρήσει στην τραχεία και θα εισέλθει στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία του Wuhan. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 5 έως 6 ημέρες.

– Θα ακολουθήσει μια κατάσταση πνευμονίας, υψηλού πυρετού και δυσκολιών στην αναπνοή. Η ρινική συμφόρηση δεν είναι σαν τη φυσιολογική ρινική συμφόρηση. Θα νιώσετε σαν να πνίγεστε στο νερό. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε αυτό το αίσθημα.
Σχετικά με την πρόληψη:

– Ο πιο εύκολος τρόπος για να μολυνθεί κάποιος  είναι να αγγίξει πράγματα σε δημόσιο χώρο όπως κιγκλιδώματα, λαβές θυρών, λαβές στο λεωφορείο κ.λπ., έτσι πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Ο ιός μπορεί να ζήσει στα χέρια σας μόνο για 5-10 λεπτά, αλλά πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν σε αυτά τα 5-10 λεπτά, όπως το τρίψιμο των ματιών σας.

– Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με Betadine για να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια ενώ βρίσκονται ακόμα στον λαιμό (πριν προχωρήσουν στους πνεύμονες).

Ίσως ο νέος κορωνοϊός να μην παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης για πολλές ημέρες, οπότε πώς ξέρετε εάν κάποιος μολυνθεί; Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες είναι ότι η περίοδος επώασης μπορεί να είναι έως και 28 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του κορωναϊο.

Reduce bounce rates